Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Teşvik ile Romanov koyunu aldı

Bu haberin fotoğrafı yok

Giresunlu genç girişimci Hüseyin Urgaç köyünde yetiştirip ticareti yapmak için aldığı Romanov cinsi koyunlarla İstanbul’dan Alucra Akçiçek köyüne geri dönüş yaptı.

TEŞVİK İLE ROMANOV KOYUNU ALDI

Soğuk iklime dayanıklılık konusunda dünyanın en bilinen hayvanlarından olan Romanov koyunu, genç girişimcimiz tarafından Alucra Akçiçek köyünde üretilmeye başlandı. İstanbul’dan köyüne geri dönerek hayvan yetiştirmeyi planlayan Hüseyin Urgaç, aldığı teşviklerle hayvancılığı yörede ilerletmek istiyor.

Alucra’da yetiştirmeye başladığı Romanov cinsi koyunların mevsime bağlı olmaksızın yavru yapma özelliğiyle üçüz dördüz yavru verimi, kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak önümüze çıkmakta.

Diğer bir özelliği de eti eşsiz lezzette ve koyun eti kokusundan hoşlanmayanlar için idealdir, koyun eti kokusu yoktur. Romanov koyunun dünyanın en soğuk coğrafyasından gelmesine rağmen kentte sorunsuz şekilde yetiştirildiğini belirten Urgaç, “Bu koyunun anavatanı Rusya, ismini de zaten Rus Romanov Kraliyet ailesinden alıyor. Sıfırın altında 40-50 derecelere kadar dayanabildiği, soğuk iklim hayvanı olduğu söyleniyor. Alucranın ikliminde yaşar mı, yaşarsa da randımanlı bir üretim olur mu diye denemek istedik. 2 dişi 4 kuzu ve 1 erkek koyunla başladık, çok rahat şekilde uyum sağladığını, diğer koyun türlerine göre veriminin daha yüksek olduğunu gördük. Allah izin verirse bu sayıyı önümüzdeki günlerde çoğaltmayı planlıyoruz” dedi.

Urgaç, şu anda bu koyun ırkına aşırı talep olduğunu da sözlerine ekledi.

KUZU MAKINASI

Genç girişimci Hüseyin Urgaç, “Yaptığımız araştırmalarda Romanov Koyununun yılda iki kez doğum yaptığını öğrendik. Her doğumda iki veya üç tane doğuruyor. O nedenle de halk arasındaki adı Kuzu Makinası olarak anılıyor. Kuzu makinesi olarak dünya literatürüne geçen Romanov ırkını diğerlerinden ayıran ve avantajlı kılan özelliklerinden birisi de kuzlarında yaşama gücünün yüksek olmasıdır. Romanov koyununun kuzu büyütme kabiliyetinin iyi olması, sürü koyunculuğuna uygunluğu, uzun mesafelere (12–13km) yürüme kabiliyetlerinin iyi olması, uzun süre (12 yıl) damızlıkta tutulabilmeleri, yaşadıkları bölgelere adaptasyon kabiliyetlerinin yüksek olması Romanov koyun ırkını vazgeçilmez ve karlı bir koyunculuk için avantajlı kılıyor” dedi.