Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sanayi esnafına yeni Anayasayı anlattı

AK Parti Giresun Milletvekili

AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, 16 Nisan’da yapılacak referandum çerçevesinde il genelindeki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Bu kapsamda Sanayi Sitesi esnafıyla buluşan Milletvekili Öztürk, Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi üyeleriyle de düzenlenen toplantıda yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemini bütün detaylarıyla anlattı.
Toplantıda konuşan Milletvekili Öztürk, yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle bir kanun arasında çelişki çıktığında kanun hükümlerine üstünlük tanındığına vurgu yaptı. Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Başbakanlık makamıyla Cumhurbaşkanlığı makamı birleştiriliyor. Başbakanlık makamının bugün kararname çıkarma yetkisi var mı, var. İki makam birleştirilince bu yetkiyi Cumhurbaşkanı kullanacak.
Yeni bir şey değil. Temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle siyasi haklar ve ödevler konusunda Cumhurbaşkanı kararname çıkaramıyor. Anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda kararname çıkaramıyor. Kanunda açıkça düzenlenen konularda kararname çıkaramıyor. Yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle bir kanun arasında çelişki çıktığında kanun hükümlerine üstünlük tanınıyor. Meclisin aynı konuda kanun çıkarması durumunda kararname hükümsüz hale geliyor. Kararnameler Meclisin ve Anayasa Mahkemesi’nin denetimine tabi oluyor. Mevcut sistemde hem milletvekillerinde yasa teklif etme yetkisi var, hem de hükümette. Yeni sistemde kanun teklif etme yetkisi sadece milletvekiline ait olacak. Yasama organı asli görevine dönecek. Hükümet ve meclis uyumlu çalışmak zorunda kalacak. Meclisin hükümeti, yürütme organını denetleme mekanizmaları olan meclis araştırması, meclis soruşturması, genel görüşme, yazılı soru önergesi hepsi aynı şekilde devam ediyor. Yazılı soruya 15 gün içinde cevap verilmesi mecburiyeti getiriliyor. Cumhurbaşkanının Meclise kanun sunma yetkisi bütçe kanunuyla sınırlandırılıyor. Meclisin bütçeyi onaylama yetkisi de aynen devam ediyor. Bu düzenleme ile Cumhurbaşkanı ve Meclis bütçe konusunda uzlaşmacı ve yapıcı bir tutuma teşvik ediliyor” dedi.

HSK ÜYESİ SEÇİMİNDE MECLİS İRADESİ ÖN PLANA ÇIKACAK
Yargının çok önemli olduğunu da vurgulayan Öztürk, yeni sistemle birlikte HSK’ya üye seçiminde Meclis iradesinin ön plana çıkacağını belirterek; “Yargının çok adil ve tarafsız olması lazım. Hiç kimsenin aklında, kafasında kuşku olmadan yargıya güvenmesi lazım. Yargıyı, hâkim ve savcıları kim denetliyor. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK). Mevcut sistemde HSYK üyelerinin 4 tanesini yargıtayın, danıştayın gösterdiği belli şartlara haiz birinci sınıf hâkimler arasından Cumhurbaşkanı seçiyor. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı açısından değişen hiçbir şey yok. Yeni sistemde de yine aynen 4 tane HSYK üyesi atamaya devam ediyor. Mevcut sistemde Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı HSYK kurulunun tabii üyesi. Yeni sistemde de aynen devam ediyorlar. Mevcut anayasada Cumhurbaşkanı’nın atadığı ve doğal üyeler Adalet Bakanı ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı haricinde kalan HSYK üyelerinin tamamını Hâkim ve Savcılar kendi aralarında seçiyorlar. Bunun mahsuru var. Yargı, yetkisini millet adına kullanıyor. Yargı yetkisi milletindir. Mevcut sistemde Türk Milleti adına kullanılan yargı yetkisi hâkim ve savcıların denetiminde, Türk Milletinin hiçbir yetkisi, etkisi yok bu sistemde. Bu mahsuru gidermek için Cumhurbaşkanı’nın seçtiği 4 üye, kurulun tabii üyeleri Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı haricinde toplam 13 üyeden kalan 7 üyeyi bundan sonra Meclis seçecek. Üye seçiminde Meclis iradesi ön plana çıkacak. Meclis millet demek, milletin temsilcisi demek. Hangisi daha demokratik? Anayasa’da ki bu yeni hükümler mi daha demokratik, mevcut eski hükümler mi daha demokratik? Bu düzenlemeyle Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısı ve seçim yöntemi değişmiş oluyor, adı Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) oluyor. Birinci oylamada üçte iki, ikinci ve üçüncü oylamada beşte üç oy aranacak. Gereken oy sayısı bulunamazsa, en çok oyu alan iki aday arasında kura çekilecek. Bu şekilde Hâkim ve Savcıları denetleyecek HSK üyesi herkesi temsil edecek, tarafsız olacak, adaletli olacak” diye konuştu.