Bakanlık tarafından hazırlanan “Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı” kapsamında Giresun ilinde çeşitli saha çalışmaları yürütülüyor.
Bu kapsamda, çiftçilere yönelik eğitim ve yayım faaliyetleri düzenlenirken, fındık bahçelerinde takip, kontrol ve izleme çalışmaları yapışkan feromon tuzaklar ve survey yöntemleriyle gerçekleştiriliyor. Ayrıca, kışlaklarda mekanik ve kimyasal mücadele yöntemleriyle zararlıyla mücadele edilirken, ilkbaharda bahçelerde görülen kahverengi kokarca için ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle ilaçlı mücadele faaliyetleri yürütülüyor.
Mücadelenin biyolojik yöntemlerle desteklenmesi amacıyla, enstitülerce kahverengi kokarcanın predatörü olan T. Japonicus (Samuray Arısı) üretilerek bahçelere salınıyor.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, yapılan çalışmalarla ilgili olarak, zararlıyla mücadelenin etkin bir şekilde sürdürüldüğünü ve çiftçilerin desteklenerek zararın en aza indirilmesinin hedeflendiğini belirtiyor.
Kahverengi kokarca zararlısının önlenmesi için yapılan bu çalışmaların, Giresun’un tarımsal üretim potansiyelini koruyarak kalkınmasına katkı sağlaması bekleniyor.