Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Demiryolu güzergâhında son durum ne?”

Giresun Kent Konseyi Başkanı

Giresun Kent Konseyi Başkanı N. Uğur Karaibrahimoğlu, demiryolu hakkında Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın yaptığı açıklamaların dikkat çektiğini söyledi.
Başkan Karaibrahimoğlu, Bakan Arslan’ın geçtiğimiz günlerde Kars’ta yaptığı açıklamada: “Erzincan’dan Trabzon’a bağlantı yapacağız” dediğini belirterek bu durumda da Giresun’un saf dışı kalabileceğinin altını çizdi.
Karaibrahimoğlu yaptığı açıklamada: “Biz Giresun olarak öteden beri demiryolunun Harşit üzerinden Tirebolu’ya inmesini istiyor ve bunun mücadelesini veriyorduk. Siyasilerimizde daha düne kadar bu yönde açıklamalar yapıyordu. Ancak Ulaştırma Bakanı Arslan’ın yaptığı açıklamaya göre demir yolu Zigana üzerinden Trabzon’a inecek ve Giresun demiryolundan faydalanamayacak. Bu konu hakkında siyasilerimizin tabi ki de Giresun’un hakkını hep koruyan Başbakan Yardımcımız Sayın Nurettin Canikli’nin kamuoyunu aydınlatmasını bekliyoruz.
Konu gerçekten Ulaştırma Bakanının söylediği gibi midir?  Karar Devlet Planlama Teşkilatından (DPT) çıkmış mıdır? Bilmek isteriz.  Şayet gelinen noktanın nasıl olduğunu öğrenirsek Giresun olarak mücadele şeklimizi belirleriz” dedi.

TİREBOLU İÇİN ÇED RAPORU VAR

“Tabi ki her iki il de kendi avantajını düşünecektir. Bu normaldir. Ancak konunun uzmanları ekonomik ve teknik yönden daha avantajlı olan güzergahta karar kılacaklardır. Böyle de olması gerekir. Fakat her iki güzergahı da incelediğimiz de resmi rakamlara göre Tirebolu güzergahı daha ekonomik oluyor. Şöyle ki; Gümüşhane-Tirebolu: Uzunluk: 85 km, tünel uzunluğu 56,3 km, viyadük 8,8 km, istasyon 2.
Gümüşhane- Trabzon: Uzunluk 108 km, tünel uzunluğu 86,5 km, viyadük 7,4 km, istasyon 1.
Yukarıda da görüleceği üzere Gümüşhane-Tirebolu hattı en ekonomik ve kısa hat olarak Tirebolu’ya ulaştığı 2012 yılında nihai ÇED raporuyla belirlenmiştir. Yani 2012 ÇED raporu güzergâh için Tirebolu demiştir. Projenin hayata geçirilmesi siyasi otoritenin elindedir. Hattın kısalığı ve yapım kolaylığı ile devlete çok büyük tasarruf sağlayacağı gibi zaman avantajı ortadadır.  Projenin Gümüşhane-Tirebolu olarak ihale yapılması için iktidarı ile muhalefeti ile STK’lar ile el birliği ve güç birliğiyle ayağımıza gelen bu fırsata sahip çıkarak fırsatı tepmeyelim.”

BAKAN ARSLAN NE DEMİŞTİ

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan geçtiğimiz hafta içi Kars’ta yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti: “Kars’tan batıya giden tren yükünün Karadeniz’e de gitmesi gerekir. Dolayısıyla Kırıkkale, Çorum, Samsun’a, Erzincan’dan Trabzon’a bağlantı yapacağız. Erzincan’dan güneye, Sivas’tan güneye yani Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Mardin’e de inen demiryolu ağlarını yapacağız. Bunlar birbirinin tamamlayıcısı. Bunlar bizim için de ülkemiz için de çok önemli. Bu projelerin en önemli halkalarından biri de, Londra’dan kalkan bir trenin Pekin’e gidebilmesi için Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi. Bu proje, bölgemiz ve Kars için çok önemli. İnşallah haziranda işletmeye açıyoruz.”