Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Elif Günal

BAĞIRSAKLARIMIZIN ZAYIFLAMADAKİ ROLÜ NEDİR?

Bağırsak sindirim sisteminin en önemli organlarından bir tanesidir. 2 kısma ayrılır. İnce bağırsak besinlerin emiliminden sorumluyken kalın bağırsak ise sindirim atıklarının boşaltılmasını sağlar. Son yıllarda bağırsak mikrobiyotası ile ilgili araştırmalar önem kazanmıştır. Özellikle kilo verememe, kontrolsüz kilo alma ve obezitenin altında yatan temel etkenlerden birisi de bu mikroorganizmaların sayısı ve niteliğinde görülen düzensizlik olarak gösterilmektedir. Yapılan çalışmalara göre; kilolu bireylerin bağırsaklarında bulunan bakteriler, ideal kiloya sahip bireylere göre sindirilen besinlerden daha fazla faydalanıyor. Yani kilolu birey daha fazla enerji sağlıyor bu da yılda 7-8 kilo kadar bir artışı tetikleyebiliyor. Bu da şu demek oluyor; sağlıklı bağırsaklarımız bizim kilo verme sürecimizde önemli bir rol oynuyor.
Bağırsak mikrobiyotasının görevi nedir?
· Mide ve ince bağırsaklar tarafından sindirilemeyen besinlerin sindirimine yardım eder.
· Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.
· Metabolizma hızını etkiler. Metabolizmanız hızlı çalışırsa daha kolay kilo verirsiniz.
· B ve K vitaminlerinin yapımını sağlar.
Sağlıklı bağırsak mikrobiyotası için neler yapılmalıdır?
· Beslenme tarzınızı değiştirmelisiniz. Akdeniz tarzı beslenmelisiniz. Sebzeler, meyveler, kuruyemişler, tam tahıllılar, kurubaklagiller, az yağlı süt ve süt ürünleri, bitkisel yağlar, balık ve tavuk günlük beslenmenizde olmalı.
· Prebiyotikler ve probiyotikler bağırsaklarımız için olmazsa olmazlardır. Yer elması, sarımsak, soğan, pırasa, kuşkonmaz, muz, arpa ve yulaf prebiyotik bakımından; yoğurt, kefir, az tuzlu turşular ve sirkeler de probiyotik bakımından oldukça zengindir. Bunları beslenmenizde muhakkak bulundurmalısınız.
· Zencefil, kişniş, dereotu, kimyon, kırmızı biber,zerdeçal, tarçın bağırsaklarınız için dost baharatlardır. Sofranızdan eksik etmeyin.
· Düzenli yapılan bir fiziksel aktivite de bağırsak sağlığına destek verir.
· Yetişkin bir bireyin alması gereken su miktarı kilosu başına 30 cc dir. Günlük su tüketiminiz de bağırsaklarınız için oldukça önemlidir.
· Bağırsaklarımız ikinci beyin ya da duygusal beyin olarak adlandırılır. Bağırsaklarımızın hassas bir yapısı olduğunu unutmayın. Sizin günlük duygularınız bağırsaklarınıza yansır. Stres, üzüntü gibi olumsuz duygulardan etkilenir. Stres yönetimiyle bağırsaklarınıza katkı sağlayabilirsiniz.
Bağırsaklarımıza neler zarar verir?
· Antibiyotikler
· Bazı ilaçlar( mide koruyucular bağırsaklardaki asit düzenini değiştirerek bağırsaklardaki mikropların dengesini bozar)
· Kızarmış ürünler, sakatatlar, kalitesiz ve yanmış yağlar, tuzlu gıdalar, yüksek miktarda şeker tüketimi, posadan fakir beslenme
· Aşırı stres
· Beyaz un
· Alkol
· Yüksek miktarda kırmızı et tüketimi(içerisinde bulunan l- karnitin, bağırsaklardaki kötü bakteriler tarafından kalp ve damar sağlığını bozan bileşiklerin oluşumuna neden olur.)
· Fast-food yiyecekler
· Depresyonun da son yapılan araştırmalarda bağırsaklarla ilişkisi bulunmuştur.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678