Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kirli kanı temizleyen Melocan (merulcan) tezgahlarda yerini aldı

Melocan (merulcan) otu; diğer adı ile diken ucu olarak bilinen, Karadeniz Bölgesi’nde Giresun ve çevre illerde yetişen sağlık açısından oldukça faydalı olan bir bitki türüdür. Yetiştiği yere göre ismi farklı şekillerde anılabilmektedir. Melocan (merulcan) otu nedir? Faydaları nelerdir? Nerede yetişir? Yemeği nasıl pişirilir?

Melocan (merulcan) otu; diğer

Karadeniz iklimine has, endemik bitkilerden olan, ilkbaharda tarla veya orman kenarlarında yetişen melocan (merulcan) yerel pazarlarda yerini aldı. Giresun’da özellikle köylü üreticiler tarafından sebze pazarında satılmasına başlanan ve mıhlama, börek, turşu, kavurma ve börek içerisinde tüketilen, insan vücudundaki kanı temizleye de yardımcı olduğuna inanılan Melocan’ın (merulcan) kilosu ise 150 ile 200 TL arasında değişiyor.

55 bitkinin mahalli isimleri, yetiştiği yerler, botanik özellikleri ve bilimsel verilerinin incelendiği araştırmada, zambakgiller familyasından olan, yol kenarlarında ve çalılıklarda yetişen, yörede ‘Melocan (merulcan)’ diye bilinen ve yöre insanlarının kavurmasını yaparak yediği bitkinin insan sağlığına olumlu etkisi olduğu belirlendi.

MELOCAN (MERULCAN) OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Kan temizleyici özelliği ile bilinen Melocan (merulcan) otunun genel olarak filizleri, kökü ve çiçekleri kullanılmaktadır. Kan temizleyici özeliği sayesinde vücuttaki toksin maddelerin atılmasını ve hücre hasarlarının giderilmesini sağlar. Ayrıca iç organların işlevlerini ve fonksiyonlarını düzenler. Deri hastalıklarında sıklıkla kullanılan bu bitkinin yenileyici etkisi bulunmaktadır. Aynı zaman cilt hastalıklarında iyileştirici özellikler meydana getirir. Bunu kan temizleyici özelliği sayesinde göstermektedir.

Romatizma ve böbrek rahatsızlıklarında tercih edilen Melocan (merulcan) meyvesi faydalarına baktığımızda rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Psikolojik hastalıklarda sıkıntıların giderilmesi için tercih edilebilmektedir. Tükürük artışı sağlaması nedeniyle ishale neden olabilen diken otu eski zamanlarda frengi hastalığının tedavisi için kullanılmıştır. Treponema Pallidum isimli mikroptan kaynaklanan sistemik bir hastalık olan ve ölüme neden olabilen bu hastalığın iyileştirilmesi için etkili olmuştur.

MELOCAN (MERULCAN) YEMEĞİ NASIL PİŞİRİLİR?

Melocan otu yemeği için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 250 gram melocan otu
  • 4 adet yumurta
  • 3 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Zeytinyağı veya tereyağı

Yemeği yapmak için öncelikle otları iyice temizleyin. Soğan ve sarımsağı yağda kavurun. Daha sonra melocan otunu ekleyip kavurmaya devam edin. Domatesleri küp küp doğrayarak içine ekleyin. Suyunu çekene kadar pişirin. Son olarak yumurtaları kırıp üzerine ekleyin ve pişmeye bırakın.