Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Giresun Adası için tarihi adım

Bu haberin fotoğrafı yok

Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları’nın talimatlarıyla, son yıllarda bölgemiz ve ilimiz için çok önemli bir destinasyon haline gelen Giresun Adası’nın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kaydı için ilk adım atıldı.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ülkemizde, bu medeniyetlere ait birçok kültür varlığımız bulunuyor. Ülkemiz; “2023 Turizm Vizyonu” çerçevesinde, turizm kaynaklarının ortaya çıkarılmasında önemli çabalar sarf etmekte ve çok ciddi yatırımlar yapılmaktadır

Giresun ilimiz ise; gerek ülkemizin, gerekse bulunduğumuz coğrafi bölgemizin, doğal ve kültürel varlıklarının zenginliği ve çeşitliliği konusunda potansiyeli olan önemli kentlerinden birisi olup, Giresun Adası da bu zenginliğin en önemli unsurlarındandır.

İlimiz merkez ilçe Gedikkaya mevkii karşısında, kıyıdan 1.6 km. açıkta, yaklaşık 40 dönümlük bir alanda bulunan Giresun Adası (eski adı ile Aretias, Khalkeritis), Doğu Karadeniz’de antik çağda ve ortaçağda yerleşime sahne olmuş tek adadır.

Mülkiyeti Hazineye ait olan ve birçok açıdan sahiplenmesi gereken evrensel bir değer olarak karşımıza çıkan ada; 2. Derece arkeolojik ve doğal sit alanıdır.

Ada üzerinde; ortaçağdan kalma surlar, 1 adet kilise, 1 adet şapel, 1 adet sarnıç, çok sayıda pithos ve mezar yapıları vardır. Kazı çalışmaları devam eden adanın tarihi, arkeolojik buluntulardan hareketle Milattan Önce 300’lü yıllara kadar inmektedir.

Gerek mitolojideki yeri, gerek üzerinde yer alan kültür varlıkları bakımından Doğu Karadeniz’deki üzerinde yerleşim olan tek ada hüviyetindeki Giresun adası, flora ve faunası ile de  önemli bir yaşam alanıdır.

Giresun Adası “Herkül’ün ve Argonotların Altın Post Efsanesi”, “Kral Mitridates’in Kızı ve Çoban Hikayesi”, “Hz. Yusuf’un Altın Heykeli” “Hamza Taşı” ve “Amazon Kadınları Efsanesi” gibi birçok mistik hikayeyi de bünyesinde barındırmaktadır.

Dünyanın kültürel ve doğal mirasının korunması için 1972’de kabul edilen “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme” kapsamında, tüm insanlığın dünya mirasının bir parçası olan ve korunarak gelecek kuşaklara aktarılmaya layık görülen, üstün evrensel değere sahip varlıkları gözeten, 21 üye devletin temsilcilerinden oluşan Dünya Mirası Komitesi tarafından Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilerek belirlenen, Dünya Mirası Kültür Varlıkları listesine alınma kriterleri taşıyan ve döneminde manastır kompleksi olarak kullanılan Giresun Adası’nın, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kaydı için başvuru işlemi Valiliğimiz tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılmıştır.