Türkiye’de işsizlik artışı iş davalarına yönlendiriyor ve bunun nedeni ise artık işsiz kalan kişinin belli kanunlara dayalı olarak hareket etmesi ve sonrasında var olan haklarını almak istemesidir.
İşsizliğin artmasından sonra birtakım farklı gelişmelerin ortaya çıkması son derece normaldir. Bunların başında da iş davalarında yaşanan artış öne çıkar. Bunun hem nedenlerini hem de sürecin nasıl olduğunu anında öğrenmek için yazımıza bakmanız yeterlidir.
Türkiye’de İşsizlik Oranları Nasıldır?
Türkiye’de işsizlik artışı iş davalarına yönlendiriyor ve bunun nedenlerinden birisi ise son dönemde bu konuda yaşanan olumsuz gelişmeler. Buna göre dünya genelinde yaşanan pandemi sonrasında birçok insan işinin kaybetmiştir. 2022 yılında bu oran yüzde 10,4 olarak dikkat çeker. 2023 yılının Eylül ayında ise bunun 9,1 olarak gerçekleşmiş olduğunu görmekteyiz. Ankara avukatlarından Tahsin Yazıcı açıklıyor;
İş Davalarının Artış Nedeni Nedir?
Türkiye’de işsizlik artışı iş davalarına yönlendiriyor. Ve iş hukuku avukatları bu hukuki süreçte işçinin yasal haklarını nasıl koruyor? İş davalarının son dönemde artmasının temel nedenlerinden birisi işsizliktir. Farklı nedenlerden veya nedensiz yere iş akdinin feshedilmesi sonrasında birçok kişi iş davası açma yolunu tercih etmiştir. Çünkü haklı olunması halinde ve mahkemenin vereceği karara göre birtakım maddi ve manevi kazançların bu şekilde elde edilmesi mümkündür. Bunun yanı sıra işten çıkarmanın yasak olduğu dönemlerde kod 29 üzerinden işçilerin çıkarılması da dava sayısının artma nedenidir. Bu kodun anlamı iyi niyet kurallarına ve ahlak ilkelerine uyulmaması kaynaklı işten çıkarma demektir.