Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İstanbul Giresunlular Çevre Derneği’nde Madencilik ve Çevre Üzerine Toplantı Düzenlendi

İstanbul Giresunlular Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği ile Harşit Vadisi Platformu, Giresun’daki madencilik faaliyetlerinin çevreye ve canlı sağlığına olan etkilerini tartışmak üzere bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

İstanbul Giresunlular Çevre Kültür

Toplantıda, Giresun’un farklı ilçelerinde yapılan ve yapılması planlanan madencilik projelerinin çevre üzerindeki etkileri ele alındı.

“Vahşi Madenciliğe Karşı Mücadele Etmeliyiz”

Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Giresunlular Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Av. Ahu Karaibrahimoğlu, madencilik faaliyetlerinde sıkça karşılaşılan çevre sorunlarına dikkat çekti. Karaibrahimoğlu, “Ülkemizde birçok madencilik faaliyeti, kural ve kanunları ihlal ederek doğaya zarar veriyor. Bu vahşi madencilik uygulamaları nedeniyle temel yaşam haklarımız elimizden alınıyor. Temiz çevre, sağlıklı gıda, içilebilir su ve temiz hava haklarımızı korumak için kırsal kesim halkıyla birlikte çalışarak bu konuyu devlet nezdinde takip etmeliyiz” dedi.

İstanbul Giresunlular Çevre Derneği’nde Madencilik ve Çevre Üzerine Toplantı Düzenlendi

Harşit Vadisi Platformu Başkanı’ndan Harkköy Uyarısı

Harşit Vadisi Platformu Başkanı M. Çınar Çetinkaya, Doğankent ilçesindeki Çatalağaç köyünde bir madencilik firmasıyla mücadele ederken şimdi de Tirebolu ilçesine bağlı Harkköy’de yapılması planlanan yeni bir madencilik faaliyeti ile karşı karşıya olduklarını belirtti. Çetinkaya, “Yavuz Türkel tarafından yapılması planlanan ‘S.201801995 (ER.3369078) Ruhsat Numaralı Kurşun-Çinko-Altın-Gümüş Ocağı’ projesi, Karaahmetli, Örenkaya, Menderes, Harkköy ve Kuskunlu köylerini kapsıyor. Ancak şirket, sadece ruhsat alanının merkezinde kalan Harkköy’de küçük bir alan için ÇED Raporu çıkarttı. Bu bölgeye yönelik olarak tarım ve orman arazilerinin zarar görmemesi için tüm STK’lar ve bölge halkıyla birlikte bu duruma karşı harekete geçmeliyiz” şeklinde konuştu.

TUKODER’den Dayanışma Çağrısı

Toplantıya katılan Tüketici Koruma Derneği (TUKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal ise, Giresun’un topraklarının %85’inin maden arama sahası ilan edildiğine dikkat çekerek, “Madencilik faaliyetleri, çevre sorunları, su ve iklim krizi konularında ilgili tüm kurumlarla iş birliği yapmalıyız” dedi.

Katılımcılar Görüşlerini Paylaştı

Toplantıya katılan diğer konuşmacılar, madencilik faaliyetlerinin Giresun’un doğal yapısına ve köylerdeki yaşam koşullarına olumsuz etkilerini dile getirdi. Toplantıya, Giresun Çevre Derneği Başkanı Ahu Karaibrahimoğlu, TUKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, Giresun Medya Platformu Başkan Vekili Sadi Toygar, Harşit Vadisi Platformu Başkanı M. Çınar Çetinkaya, Ümraniye Tirebolular Dernek Başkanı İbrahim Aydın, Esenyurt Belediye Meclis Üyesi Aydan Kara, Güngören Belediye Meclis Üyesi Nuran Ortaçlı, Dereli Belediye Başkan adayı Özlem Uzuner, Bada Köyü Derneği’nden Yalçın Altay, Sarıyer Giresunlular Derneği Başkan Yardımcısı Nedim Yolcu ve Gazeteci-Yazar Şaban Kutlu ile İstanbul’un farklı bölgelerinden gelen çok sayıda Giresunlu katıldı.

Toplantının Ardından Yol Haritası Çizildi

Toplantının sonunda katılımcılar, Giresun’daki madencilik faaliyetlerine karşı izlenecek yol haritası üzerinde görüş ve önerilerini paylaştılar. Tüm katılımcılar, çevreye duyarlı bir yaklaşımla, doğanın ve tarım arazilerinin korunması için birlik olunması gerektiğinin altını çizdi.