Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Fındıkta müdahale alımı şoku!”

Bu haberin fotoğrafı yok

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “Gerekirse müdahale alımı yaparız” sözlerine karşılık AK Parti Milletvekili Cemal Öztürk’ün “Ne TMO’nun, ne de FKB’nin müdahil alım yapması söz konusu değil” şeklindeki açıklaması Ziraat Odalarında şok etkisi yaşattı.

Fındıkta düşün fiyatlar üzerine başlayan tartışma giderek artıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “Spekülasyona izin vermeyiz, gerekirse müdahale alımı yaparız” şeklindeki sözleri ile biraz kıpırdayan piyasa, geçen hafta sonu yapılan FKB Genel Kuruluna katılan ve burada “Müdahale alımı yapacak bir durum söz konusu değil, ne TMO’ya ne de FKB’ye müdahil alım yaptırmayız” şeklinde görüş belirten AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk’ün sözleri Ziraat Odaları tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Açıklama üretici kuruluşlarında şok etkisi yaptı.
“BİZ HÜKÜMETE GÜVENİYORUZ”
Giresun Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman ve Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, AK Parti hükümetinin bugüne kadar fındık üreticisine sahip çıktığını belirterek, “Başbakan Yardımcımız Numan Kurtulmuş’un “Hiç kimsenin fındık fiyatları üzerinden bir spekülasyon yapmasını seyretmeyiz” ve sayın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik’in “Gerekirse TMO’yu devreye sokarız” yönündeki açıklamalarına sonuna kadar inanıyor ve güveniyoruz” dediler. Her iki kuruluş temsilcisi de Fındık fiyatındaki anlamsız düşüşe dikkat çekerek, ister üretici olsun, ister manav, isterse sanayici olsun, birkaç kişinin çıkarı için binlerce üreticinin hakkının gasp edilmesine göz yummayacaklarını ifade ettiler.
Konu ile ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi” Fındık fiyatının arz ve talebe göre oluştuğu yönündeki ifadelerin ticari bir söylemden öte gitmediğini vurgulayarak; “Herkes gibi fındık fiyatının serbest piyasada arz ve talebe göre oluştuğu bizde çok iyi biliyoruz. Şimdi fındık fiyatı arz ve talebe göre oluşur diyenlere şunu sormak istiyoruz. Fındığın yoğun olarak pazara arz edildiği Eylül, Ekim ve Kasım ayında fındık fiyatı 12-14 lira arsında alınıp satıldı. Hatta 15 lirayı gördü. O zaman düşmesi gereken fiyat ne oldu da pazara fındığın en az indiği Aralık ve Ocak ayında düştü. Bu nasıl bir arz-talep mantığı? Bir ürün Pazara çok arz edilirse fiyatı düşer, az inerse fiyatı yükselir. Bizim bildiğimiz arz talep mantığı budur. İhracat rakamlarına bakıyoruz maşallah ihracat yerinde bir eksilme yok. Fındık şakır şakır dolar basıyor. Ondan sonrada çıkıp fındık fiyatı arz ve talebe göre oluşur diyeceksin. Fındık üreticisinin artık bu tür söylemlere karnı tok. Fiyat düşüşündeki amaç belli, tüm uyarılara rağmen fındığını emanete bırakan üreticilerinin ürününü ucuza kapatmak ve yeni sezon öncesi fiyatı düşüre bildiği kadar düşürmektir. Kaldı ki, günah keçisi ilan edilen emanetçi üreticiler size ne olacağını bilmeden sermaye verdi. Karşılığı bu mu olmalıydı?” dedi. Fındık fiyatı yükselirken Gürcistan ve Azerbaycan fındığının ısıtılarak gündeme getirildiği, fiyat düşerken ise rafa kaldırıldığını Gürcistan ve Azerbaycan’da üretilen fındık miktarının Giresun ve Ordu rekoltesinin yarısı kadar bile olmadığını, tehdit gibi gösterilmekten vazgeçilmesini istedi.

Haber: Yeşilgiresun