Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“FINDIKÇIYA GÜÇLÜ MESAJ VERİLMELİ”

Bu haberin fotoğrafı yok

“Fındıkta piyasaya müdahaleye gerek yok” şeklindeki açıklaması tepki çeken AK Parti Milletvekili Cemal Öztürk bu kez gerçekçi konuştu. Öztürk, “Siyasi irade kararlılık gösterirse fındık sektörünü sağlam ve kalıcı hale getirecek düzenlemeler hayata geçirilebilir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın bu konularda öncülük etmesini bekliyoruz” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2016 Yılı Bütçesinin görüşmeleri sırasında bir konuşma yapan Giresun Milletvekili ve Plan-Bütçe Komisyonu Üyesi Cemal Öztürk, fındığın Türkiye için önemini ifade ettikten sonra, son günlerdeki fiyat tartışmaları karşısında piyasalara “güçlü bir mesaj verilmeli” dedi.
Öztürk sezona girerken 12 lira fiyatla açılan fındık piyasasının 14,5 liraya kadar yükseldiğini ancak, bazı kişi ve kuruluşların “fiyatların 20 liranın da üzerine çıkacağı” açıklamalarıyla insanları beklentiye soktuklarını söyledi. “Bu gerçekleşmedi, aksine fiyatlar düştü. İçinde bulunduğumuz günlerde fiyatlarda büyük bir karmaşa yaşanıyor. Hem üretici, hem tüccar hem de sanayici mutsuz. Fındıkta yapılacak çok iş var. Her şeyden önce fındığın yasal bir çerçeveye oturtulması gerekiyor. 2844 Sayılı Kanunun günün ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi gerekir. Ancak bu orta vadeli bir iş. Acil olan son günlerdeki fiyat karmaşasını ortadan kaldırmak. Bunun için de Tarım Bakanlığımızın piyasalara güçlü bir mesaj vermesi lazım. Fındık üreticileri ve taraflar bunu bekliyor” dedi.
“Alan bazlı desteklemenin yararlı bir uygulama olduğunu, buna devam edilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk; “Alan bazlı ödeme her yıl kararnamelerle kararlaştırılıyor.  Bu ödemenin kanunla garanti altına alınması gerekir” dedi. Bir Fındık Ofisi/Kurumunun kurulmasını, bu doğrultuda fındığın üretiminden, ticaretine, sanayiinden ihracına kadar tüm iş ve işlemleri kayıt altına alacak bir Fındık Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu oluşturulmasının piyasadaki karmaşanın önüne geçebileceğini vurgulayan milletvekili Cemal Öztürk; “Lisanslı depoculuk çok önemli. Yıllardır lafı ediliyor. Bu alanda bir de şirket kuruldu ama bir türlü işletilemedi. Giresun Ticaret Borsası Giresun’da 17 bin ton kapasiteli, en son teknolojiyle donatılmış bir tesis kurdu. Önümüzdeki günlerde hizmete girecek. Yapanları kutlarım. Yeterli mi? Değil. Yetmez. Diğer şehirlere de yaygınlaştırmak gerekiyor. Ayrıca bir fındık istikrar fonu oluşturmak gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın fındık konusunda bilgi ve tecrübe birikimine sahip yetişmiş uzmanları var. Siyasi irade kararlılık gösterirse fındık sektörünü sağlam ve kalıcı hale getirecek düzenlemeler hayata geçirilebilir. Bakanlığımızın bu konularda öncülük etmesini bekliyoruz” dedi.