Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Canikli siyasi hayatını anlattı

Gümrük ve Ticaret eski

Gümrük ve Ticaret eski Bakanı AK Parti MYK üyesi ve Giresun Milletvekili Adayı Nurettin Nurettin Canikli, siyasete nasıl başladığını, siyasette ilk yıllarını, milletvekilliği ve Grup Başkanvekilliği’ni ve Bakanlık dönemini anlattı.
Siyasette ilk darbeyi Refahyol Hükümeti düşünce İstanbul Defterdarlığı görevinden alınmakla yediğini belirten Canikli, “Devlet tecrübesi olan birisiyim. En son 1997 yılında İstanbul Defterdarı olarak görev icra etme imkanımız oldu ve sonra Refahyol Hükümeti düştükten sonra bizi görevden aldılar hatta bu süreçte ilk görevden alınan bürokratım.

ERDOĞANLA NASIL TANIŞTI?
Masanın bir tarafı devlettir, bir tarafı özel sektördür. Biz her ikisini de kombine etme imkanımız oldu. Siyasete başladığımızda bu iki tecrübeyi de bünyemizde bulunduruyorduk bu bir avantaj olarak nitelendirmek mümkün” dedi. Siyasete nasıl başladığını anlatan Nurettin Canikli ”İstanbul Defterdarı iken o zamanın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve şimdiki Cumhurbaşkanımız olan Recep Tayyip Erdoğan’ı kurum ziyaretlerinde tanışmam ile başladı. O zamanlar 37 yaşında ve İstanbul Defterdarı aynı zamanda en genç defterdarı olarak tanıştık. Daha sonra 1997 yılında bizim defterdarlıkta görevi tamamladıktan sonra istifa ettim. Memurluktan istifa ettikten sonra Yeni Şafak’ta yazarlığa başladım. 2001 yılında şimdi ki Cumhurbaşkanımız hapisten çıkmıştı. Alucra da bir program düzenlemiştik. Alucra Ekim festivali ve şuan ki Cumhurbaşkanımızı davet etmiştik. 22 Temmuz’da yapmıştık festivali o organizasyonun tarihi cumhurbaşkanımızı da yakından ilgilendiren Hasan Celal Güzel ile ilgili bir karar konusuydu. Bu karar siyasetin önünü açacak bir karardı. Bu karar organizasyona denk geldi ve o siyasete başlangıç noktası olarak belirledik. O günlerde parti kurulma aşamasına geçilince Sayın Cumhurbaşkanımız bana kurucu olma teklifini sundu. Biz de memnuniyetle kabul ettik ve siyasete giriş noktamızı oldu” şeklinde konuştu.

“BENİM SİYASİ HAYATIMIN ŞEREF MADALYASI 4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİ KARARIDIR”
Siyasi döneminin altın dönemi 4+4+4 eğitim sistemi olduğunu söyleyen Canikli “13 yıllık aktif Milletvekilliği döneminde önemli bir bölümünü Gurup Başkan Vekili olarak geçirdik. 7,5 yıl ki bu gerçekten uzun bir süre. Grup Başkanvekilliği bizim siyasetimizde en zor, en sıkıntılı, stresli ve en hamaliye görevdir. Benim hayatımın en önemli dönemi altın madalyası, şeref madalyası niteliğinde 4+4+4 olarak bilinen o eğitimle ilgili kararın çıkarılmasıdır. 13 yıllık siyaset hayatımın tamamını belki karşılığını verdiği düşündüğümüz bir dönemdir yani 13 yıla bedeldir” diye konuştu.

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE İMZA ATTIĞIM İÇİN HEM PARTİMİZE KAPATILMA DAVASI AÇILDI HEM DE SİYASİ HAYATIM YASAKLANMAYA KALKILDI”
“Türk siyasi hayatına bir kara leke olarak söyleyebileceğim dönem ise yapmış olduğumuz bir anayasa değişikliği sonucunda yaşananlardır” diyen Canikli “ Grup Başkanvekilliği dönemimde partimizle ilgili kapatılma kararı alınmıştı ve siyasi yasaklanması istenen kişilerden biri de şahsımdı. Çok ilginçtir ki o gerekçede Grup Başkanvekilliği olarak bir anayasa değişikliğine imza atmamızdır. Bir kanun değişikliği hazırlıyorsunuz ve ona imza atıyorsunuz bundan dolayı hem partiye kapatma davası açılıyor ve siyasi yasaklama alıyoruz ama sonuçta amaçlarına ulaşamadılar” ifadelerini kullandı. Bakanlık döneminde 1 yıla sığması mümkün olmayan işlere imza attıklarını vurgulayan Canikli, “Yaklaşık 1 yıllık Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevim oldu ve tüm çalışmalarım yoğun geçti. O dönem içerisinde 1 yılda normal şartlarda sığdırılması mümkün olmayan reformlara imza attık. Sadece birini söylemek gerekirse 2014 üçüncü çeyreği itibariyle göreve geldik. Türkiye’de satılan her 100 sigaradan 21 tanesi kaçaktı ve vergi kaybı 5,5 ile 6 milyon lira civarındaydı. Bu konuda ciddi çalışmalara imza attık” dedi.