Giresun’dan kolaylıkla ulaşabileceğiniz Avrupa şehirlerinden biri olan Batum, bütçeli Avrupa seyahatlerinin ilk duraklarından bir tanesi olmaya devam ediyor.
Batum, subtropikal, Akdeniz tarzı bir iklimin şehre güneşli yazların ve ılıman kışların sıcak çekiciliğini verdiği Gürcistan’ın sahil kentidir. Gürcistan’ın en büyük ikinci şehri (Gürcistan’ın başkenti Tiflis’ten sonra), Karadeniz’in güzel kıyıları boyunca kilometrelerce uzanır.
Batum’un uzun bulvarı her zaman hareketliyken plajlar ve sakin sular dinlenmek ve yüzmek için favoridir. Gezinmek ve egzersiz yapmak ya da sadece deniz melteminde yemek ve içmek için mükemmel bir yer.
Batum gezilecek yerler listesine ekleyebileceğiniz çok sayıda yer olsa da, biz en iyi ve en popüler 10 yerden bahsedeceğiz.
BATUM GEZİLECEK YERLER
Batum yeşilliklerle çevrili, botanik bahçeleri ve milli parkları ile muhteşem Gürcü manzarası eşliğinde açık hava yürüyüşleri ve yürüyüş gezileri için bir fırsat sunan bir şehirdir. Yemyeşil manzaralar arasında, keşfedilmeyi bekleyen Roma kalıntıları ve Batum’dan pek de uzak olmayan geleneksel Gürcü köyleri ile bölgenin merak uyandıran tarihi de sizi bekliyor.
ALİ VE NİNO HEYKELİ
Batum Körfezi’nde bulunan bu sonsuz aşk heykeli, Batum’da ikonik bir simge yapıdır. Gürcü sanatçı Tamara Kvesitadze’nin yaptığı figürler her 10 dakikada bir birbirine doğru hareket ediyor, tek parça halinde birleşiyor ve daha sonra birbirinden uzaklaşıyor.
Bu muhteşem heykeli yaratma fikri, Kurban Said’in aynı adlı kitabından geldi. Kitap, 1918’de Bakü’de Azerbaycanlı Müslüman Ali ile bir asilzadenin Gürcü Hıristiyan kızı arasındaki romantik ilişkiyi konu alıyor.
Ali & Nino biraz klişe ama yine de bir Batum’un görmesi gerekiyor. ‘Aşk Heykeli’ olarak da bilinen metal heykel, 2010 yılında Gürcü sanatçı Tamara Kvesitadze tarafından yapılmıştır. İki figür, Ali ve Nino, Kurban Said’in aynı adlı müthiş romanının sayfalarından geliyor.
Ali ve Nino, Bulvar’ın tepesinde, dönme dolabın yanında yer alıyor. Günün herhangi bir saatinde ziyaret edebilirsiniz, ancak en iyisi dönen platformun hareket etmeye başladığı saat 19:00’da gelmektir.
ALFABE KULESİ
Batum gökdelenlerle doludur ve Alfabetik Kule buna bir örnektir. Gürcü alfabesinin ve halkının özgünlüğünü ifade eder. Ali ve Nino heykelinin yanında yer alan kule, şehrin bir başka önemli simgesidir. 130 metre yüksekliğindeki bina, her bir alüminyum harfin dört metre uzunluğunda olduğu Gürcü alfabesinin 33 harfini tutan bir DNA zincirinin tasarımını birleştiriyor. Asansör boşluğu, yapının panoramik manzaralar sunan en tepesine çıkar.
ESKİ KENT
Batum’daki Eski Şehir çok büyük değil ama kesinlikle dolaşmak için büyüleyici bir yer. Aslen 19. yüzyılda, Batum’un Hazar Denizi’nden Avrupa’ya giden yol boyunca önemli bir liman olduğu ve etkileyici binaların birçoğunun hala o zamana kadar uzandığı bir dönemde inşa edilmiştir. Batum Eski Kenti yakın zamanda restore edilmiştir ve sizi kolayca büyüleyebilir.
Sokaklar uzun, düz ve çok güzel. Eski Kent’in merkezi Piazza’dır – açık kafeler, mağazalar ve merkezdeki güzel mozaik ile İtalyan tarzında inşa edilmiş gizli meydan (Avrupa’nın en büyük mermer mozaiği olarak kabul edilir!). Eski Kent’in biraz yanında, gözden kaçırmamanız gereken bir diğer yer de Medea heykelinin ve çevresinde bazı etkileyici binaların bulunduğu Avrupa Meydanı.
AVRUPA MEYDANI
Batum, yeni binalarının yanı sıra 19. yüzyılın en iyi binalarını da bünyesinde barındırıyor; Hazar petrol yolunun Avrupa’ya giden serbest limanı olduğu zamanlar. Batum’un restorasyon döneminde bu eski binalar da yenilenirken, yanlarına eski üslupta inşa edilen yenileri yapıldı.
Avrupa Meydanı’na gidin ve ortasındaki astronomik saati ve Medea anıtını inceleyin. Medea, Jason’ın Gürcistan’ın Colchis eyaletinden Altın Post’u antik Yunanistan’a götürmek için çalmasına yardım eden Argonauts efsanesinden bir Gürcü kadındır.
BATUM BULVARI
Bulvar ilk olarak 1884’te planlandı, ancak zamanla değişti ve her yıl yeni cazibe merkezleri ortaya çıktı. Yedi kilometrelik bir bulvar, ziyaretçilere birçok heyecan verici cazibe merkezi sunan Batum Koyu’nda başlamaktadır. Yukarıda belirtilen simge yapıların yanı sıra, birkaç isim vermek gerekirse, çok sayıda manzara noktası, fotoğraf çekilecek yer, çeşitli çeşmelerin bulunduğu eski Bulvar ve çok sayıda kafe vardır.
ÇAÇA KULESİ
25 metrelik bu saat kulesi “Chacha Kulesi” olarak biliniyor. Chacha, şarap yapımından sonra kalan üzüm artıklarından (prina) damıtılan güçlü bir ruh olan Gürcistan’ın ulusal içeceğidir.
Sıradan bir saat kulesi olsa da, bu kule, Gürcüler için tarihi bir öneme sahip. Bir zamanlar kulenin bulunduğu çeşmeden bedava içki dağıtılıyormuş. Tabii günümüzde bu uygulama kullanılmıyor artık.
BATUM PLAJI
Eğer Batum’u sıcak yaz aylarında ziyaret ediyorsanız, Batum Plajı’nın keyfini çıkarmayı unutmayın. Burası hem yerel halkın hem de turistlerin yaz aylarından güneşlendiği ve eğlendiği en güzel yer. Dahası tamamen ücretsiz oluşudur. Kesinlikle Batum gezilecek yerler listenizde olması gereken çekim merkezlerinden biridir. Batum’da daha fazla gezip görülecek yerler için gezilecekyerler-listesi.com adlı siteye de göz atabilirsiniz.
Özetle Batum’da yapılacak şeyler
Eski Batum sokaklarında yürüyün. Doğu ve Avrupa mimari tarzlarının harmanlandığı şehrin antik kesiminde yapacağınız bir yürüyüş sizi geçmişe götürecektir. Binaların çoğu 19. yüzyılda inşa edilmiştir ve bazıları 150 yaşın üzerindedir.
Ermeni Apostolik Kilisesi’nin yakınında, sanatçı Ivan Aivazovsky tarafından dikilen manolyayı görebilirsiniz.
Ali ve Nino’nun hareketli heykeline hayran kalın. Sahilde aşıklara özgü bir anıt var. 10 dakika içinde turistler, buluşma anından ayrılmaya kadar dokunaklı bir aşk hikayesi görebilirler. Heykel, renkli ışıklarla aydınlatıldığında özellikle gün batımından sonra harika görünüyor.
Dans eden fıskiyelerin arka planında bir fotoğraf çekin. Bu inanılmaz gösteri, Ardagani Gölü’ndeki gece hayatı hayranlarını bekliyor. Burada saat 22.00’den sonra kimseyi kayıtsız bırakmayacak ışık gösterisi başlıyor.
Alfabe kulesine tırmanın. Şehrin bu simgesi 33 harften oluşan Gürcü alfabesini ölümsüzleştirmiştir. Yüksekliği 130 metredir. Kulenin tepesinden Batum’un panoramik manzarasını hayranlıkla izleyebilirsiniz.
Piazza’da bir kahve iç. Bu meydana küçük Venedik denir. İtalyan yapımı, çevredeki binaların, özellikle ünlü saat kulesinin güzelliği ile etkiliyor.
Kutsal Meryem Ana Doğuş Katedrali’ni görün. 1903 yılında inşa edilen beyaz taştan katedral, Batum’un kültürel mirası listesinde yer alıyor.
Avrupa’nın en uzun gezinti yolu boyunca yürüyün. Şanslıysanız, kıyıya yakın yerlerde sık sık eğlenen yunusları görebilirsiniz.
Limandaki balık pazarına uğrayın. Burada taze yakalanmış balık alıp en yakın kafeye götürüp kindzmari sosuyla pişirtebilirsiniz.
Ulusal Gürcü mutfağının yemeklerini deneyin. Gürcülerin sıcak mizaçları mutfaklarında parlak bir şekilde sergileniyor. Restoranda çeşitli soslarla ulusal yemekler sipariş ettiğinizden emin olun. Akşama güzel bir katkı olarak bir bardak Saperavi, Rkatsiteli veya diğer herhangi bir Gürcü şarabının tadını çıkarın.
Gürcü baharatları ve sosları satın alın. Size uzun süre misafirperver Batum’u hatırlatacak sosları ve baharatları evinize götürün. Suneli, İmereti safranı, tkemali, ajika, satsebeli pek çok yemeğe ilginç bir katkı olacak. Ayrıca akrabalar ve arkadaşlar için bir hediye olarak idealdirler.