Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Angın: “En iyi fındık hasadı yerden toplamak”

Giresun, Gıda Tarım ve

Giresun, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Muhammed Angın, fındıkta en iyi hasat yönteminin silkeleyerek yerden toplanması olduğunu, bu durumun gelecek yılki ürünü de olumlu etkilediğini söyledi. Devam eden fındık hasadı ile ilgili uzmanlar fındığın kalitesinin düşmemesi ve gelecek yılki mahsulü olumsuz etkilememek için uyarılarda bulunuyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Giresun  Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammed Angın , fındıkta en iyi hasadın dalların silkeleyerek yerden toplanması olduğunu belirtti. Bu şekilde toplanan fındıkların gelecek yılki ürüne de olumlu etkilediğini ifade eden Angın, “Fındıkta en iyi hasat şekli, tam olgunluğa gelen fındıkların, dalları silkelemek suretiyle dökerek yerden toplanmasıdır.
Bu şekilde hasat edilen fındıkların, randıman ve kalitesi yüksek olduğu gibi dallar ve sürgünler ile gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklar da zarar görmemektedir” dedi.
“FARKLI TÜR FINDIKLARI BİR BİRİNDEN AYIRMAK GEREKİYOR”
Bahçenin yapısı açısından silkeleme yöntemine uygun olmayan ve dallardan toplanan fındıklarda uyulması gerekenleri aktaran Angın , “Giresun’da arazi yapısı gereği en fazla uygulanan hasat şekli, daldan elle toplamadır. Bu hasat şeklinde dikkat edilecek olan önemli hususlar, dalların birbirine sürtünmemesi, çotanakların dalla birleştiği yerden tek tek koparılması, gelecek yılın ürününü oluşturacak olan dal, dalcık ve tomurcukların zarar görmemesi için yolma tabir edilen sıyırma şeklinde toplama yapılmaması ve toplanan dalların dikkatlice yerine bırakılmasıdır. Ayrıca bahçedeki değişik fındık çeşitleri ayrı ayrı toplanmalı, birbirlerine karıştırılmamalıdır” diye konuştu.