Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Yaşlı fındık bahçeleri yenilenmeyi bekliyor”

Bu haberin fotoğrafı yok

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, fındık tarım alanlarını genişleten Bakanlar Kurulu Kararıyla,  8140 ton üretim yapılan 86 bin dekar fındık bahçesine üretim izni verildiğini belirtti. Bu bahçelerin 20-30 yaşında olduğunu ifade eden Bakan Eker, Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu’nun soru önergesine verdiği yanıtta bu arazilerin, fındık üretimine izin verilen sahalarla aynı ekolojik özelliklere sahip ve üretim yapılan ilçelere komşu olduğunu ifade etti. Selahattin Karaahmetoğlu’nun Doğu Karadeniz’de yaşlı ve üretimden düşmüş fındık bahçelerinin yenilenmesi için neden hala bir çalışma yapılmadığı sorusuna,  Bakanlığın yaşlı ve ekonomik ömrünü tamamlamış olan fındık bahçelerinin yenilenmesi ile ilgili olarak bir çalışma başlattığı, fındık bahçelerinin sökümü ve gelir kaybının telafi edilmesi için üreticilerin desteklenmesi hedeflendiği şeklinde cevap veren Bakan Eker bunların neler olduğu ve ne zaman hayata geçirileceğini ise yine açıklamadı.
Doğu Karadeniz Bölgesinde fındık alanlarında bir azalma olmadığını, bir kısım fındık bahçesinin ekonomik ömrünü tamamlamış olması ve son yıllarda yaşanan olumsuz iklim koşulları nedeniyle verim düşüklüğü söz konusu olduğunu ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu’nun soru önergesine şu yanıtları verdi: “Bakanlığımızca yaşlı ve ekonomik ömrünü tamamlamış olan fındık bahçelerinin yenilenmesi ile ilgili olarak bir çalışma başlatılmış olup, fındık bahçelerinin sökümü ve gelir kaybının telafi edilmesi için üreticilerin desteklenmesi hedeflenmektedir. Ülkemizde ruhsatlı fındık üretimi 2844 sayılı Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesi Hakkındaki Kanun ve 3267 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen alanlarda 14 İl ve 105 İlçede yapılmaktadır. Fındık ürününün ekolojisine uygun Doğu ve Batı Karadeniz bölgelerinde mevzuatta belirlenen kriterleri taşıyan alanlarda üretime izin verilmektedir. Fındık üretimine izin verilen alanlarla benzer ekolojik özelliklere sahip, yörede ağırlıklı olarak fındık üretimi yapıldığı veya sadece geçim kaynaklarının fındık üretimi olduğu yönünde Bakanlığımıza sivil toplum kuruluşlarından ve üreticilerimizden yoğun talepler gelmekte ve il/ilçelerinin ruhsatlı alanlar kapsamına alınması talepleri gelmektedir. Alan genişlemesine yönelik çalışmalar öncesinde ruhsatlı alan kapsamına alınma talebi olan ilçelerin tarımsal üretim verileri incelenmiş olup, bu ilçelerde yaklaşık 86 bin dekar alanda 8.140 ton fındık üretimi yapılmaktadır. Bakanlığımızca ruhsatlı alanlar kapsamına alınması düşünülen fındık bahçeleri 3, 4, 5. sınıf ve % 6 eğim ile üzerindeki tarım arazilerinde tesis edilmiş olan fındık bahçelerini kapsamakta olup, 1. ve 2. sınıf tarım arazileri ile eğimi % 6’nm altında olan 3. sınıf tarım arazilerinde fındık dikimine izin verilmemektedir. Dolayısı ile yapılacak olan düzenleme taban arazilerdeki fındık bahçelerini kapsamamakta, bu alanlarda başka alternatif ürünlerin yetiştiriciliğinin yapılması ekonomik olarak mümkün görülmemektedir. Ruhsatlı fındık alanları kapsamına alınma talebi bulunan 18 ilçe, 2001/3267 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan fındık üretimine izin verilen sahalarla aynı ekolojik özelliklere sahip olup, izinli olan ilçelerle komşu yada yakın olan ilçelerdir. Bu alanlarda bulunan fındık bahçelerinin ortalama yaşı 20-30 arasında değişmektedir. 2001/3267 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan kriterleri taşıyan alanların ruhsatlı fındık alanları kapsamına alınması ve fındık üretimi dışında geliri olmayan üreticilerimizin alan bazlı gelir desteğinden yararlanmasına yönelik çalışılmaktadır. Ayrıca, Doğu Karadeniz Bölgesinde fındık alanlarında bir azalma söz konusu olmayıp, bir kısım fındık bahçelerinin ekonomik ömrünü tamamlamış olması ve son yıllarda yaşanan olumsuz iklim koşulları nedeniyle verim düşüklüğü söz konusudur.

Bakanlığımızca yaşlı ve ekonomik ömrünü tamamlamış olan fındık bahçelerinin yenilenmesi ile ilgili olarak bir çalışma başlatılmış olup, fındık bahçelerinin sökümü ve gelir kaybının telafi edilmesi için üreticilerin desteklenmesi hedeflenmektedir.”