Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Si̇vas Ocak Ayında Baharı Yaşıyor Yaşıyor

TÜRKİYE’NİN EN SOĞUK İLLERİ ARASINDA YER ALAN SİVAS, SON YILLARDA OCAK AYINDA ADETA YAZI YAŞIYOR.

TÜRKİYE’NİN EN SOĞUK İLLERİ

Türkiye’nin en soğuk illeri arasında yer alan Sivas, Ocak ayının ilk günlerinde adeta baharı yaşıyor.

Kış aylarında Sibirya soğuklarının yaşandığı Sivas’ta 2024’ün ilk günlerinde adeta bahar havası esiyor. Son 90 yılın meteorolojik ölçümlerine göre Sivas yeni yılın ilk günlerini 0’ın altında hava sıcaklığı ile geçirirken bu yıl ile yeni yılın ilk günlerinde hava sıcaklığı sıfırın üstünde 10 derece olarak ölçüldü. Sivaslıların alışık olmadığı bu sıcaklık şaşkınlığa neden oldu. Sıcak havayı fırsat bilen vatandaşlar tarihi kent meydanında güzel havanın tadını çıkardı. Vatandaşlar bu duruma hayret ettiklerini dile getirerek eski kışların olmadığını ifade etti.

“Bu çok büyük bir tehlike”

Şükrü Atalay, Sivas’a kış gelmeyeceğini dile getirerek “Sivas’ta şimdi kar kış olması lazım ki bereket olsun, hareket olsun. Ama maalesef iklim değişikliği en fazla Sivas’ı mı etkiliyor, ne yapıyor maalesef yok işte. Kar ve buz olurdu. Yollarda yürünmezdi. Kimse bu kadar dışarı çıkamazdı. Ama şimdi yaz, bahar ayı gibi devam ediyor. Sivas’a kış gelmedi henüz, geleceğe de benzemiyor. Bu çok büyük bir tehlike. Sivas için, Türkiye için, dünya için” dedi.

“Ocak ayındayız mükemmel bir hava var”

Cihat Elden, eskiden 6 ay kış yaşandığını belirterek “Gençliğimizde çocukluğumuzda böyle bir hava görmek mümkün değil. Zaman içerisinde barajlarımız oluştu, göletlerimiz oluştu. Bunlar ister istemez iklim değişikliğine uğrattı. Eskiden 70’li yıllarda olsun, 80’li yıllarda olsun kar yağardı. Evlerimizden zor dışarı çıkardık. Ama şu anda bakıyoruz sene 2024’e girdik, Ocak ayının 1’indeyiz mükemmel bir hava var. Mümkün değil böyle hava beklenmezdi. Bırakın ocak ayında 10 Kasım denildiği zaman Sivas’ta kar yağmaya başlardı. Kasım’dan başlardı, 6 ay kışımız devam ederdi. Şuan geçmiş yıllarımızı arıyoruz ”ifadelerini kullandı.

“56 yaşındayım, ben böyle bir şey görmedim”

Genelde yılbaşında muhakkak kar yağdığını söyleyen Gülten Aktı “Yani daha demin yürürken onu diyordum. Böyle bir hava mümkün değil. Ocak ayında bizim sularımız buz tutar, pürümüz ile açardık. Şimdi öyle bir şey yok, şu güneşi görüyor musunuz? Çok değişik bir şey. Ben Sivaslıyım. 56 yaşındayım. Ben böyle bir şey görmedim. Küresel ısınmadan dolayı kışı göremiyoruz. Kar yok” sözlerine yer verdi.

“Futbolcuların kulakları donmuştu”

Sivas’ın tropik iklime doğru gittiğini söyleyen Ramazan Yardımcı “Eskiden Sivas’ta bu mevsimde bu dönemlerde hem bol kar olurdu, hem çok soğuk ve ayaz olurdu. Hatta ben burada Trabzonspor’un maçını hatırlıyorum. Futbolcuların kulakları donmuştu. Bizde çok soğukta, ayazda böyleydik. Bu kadar sıcak olmazdı. Muhtemelen bu küresel ısınmanın bir sonucu olarak ülkenin her yerinde gerçekleşti ama devamında nasıl bir şey olur ne olur onu da bilemiyoruz. Herhalde yaklaşık yavaş yavaş tropik iklime doğru gideceğiz” dedi.