Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkan Adayı Ergin Kılıçaslan, Organize Sanayi Bölgeleri için hazırladıkları “yeni nesil sanayi” anlayışını kamuoyuyla paylaştı. Kılıçaslan, OSB’lerin yalnızca üretim yapılan alanlar değil, teknolojiyle bütünleşen, çevreyi koruyan ve nitelikli istihdam sağlayan merkezlere dönüştürülmesini hedeflediklerini söyledi.
Giresun’un sanayileşme sürecinde bugüne kadar atılan adımların önemli olduğunu ifade eden Kılıçaslan, değişen teknoloji ve doğal kaynakların korunması ihtiyacının yeni bir sanayi modelini gerekli hale getirdiğini savundu.
“Gelişen dünya, değişen teknoloji ve tükenen doğal kaynaklarımız bize geleneksel sanayileşme modellerinin artık yeterli olmadığını gösteriyor” diyen Kılıçaslan, Giresun için daha uzun vadeli bir sanayi planlaması gerektiğini belirtti.
ÇEVRE VE TEMİZ ENERJİ ÖNCELİĞİ
Kılıçaslan’ın açıkladığı modelde çevreye duyarlı üretim ilk sıralarda yer alıyor. OSB’lerde faaliyet gösterecek işletmelerin belirlenmesinde doğaya etkileri ve karbon ayak izlerinin dikkate alınacağını söyleyen Kılıçaslan, yeni OSB’lerde çevreye zarar verme potansiyeli taşıyan faaliyetlere izin verilmemesini hedeflediklerini ifade etti.
Enerji ihtiyacında yenilenebilir kaynakların kullanımını artırmayı planladıklarını belirten Kılıçaslan, işletmelerde güneş enerjisi panellerinin zorunlu hale getirilmesini öngördüklerini de kaydetti.
TAHSİSTE KATMA DEĞERLİ ÜRETİM KRİTERİ
OSB’lerdeki tahsis süreçlerinde yalnızca mevcut alanların doldurulmasına odaklanılmaması gerektiğini savunan Kılıçaslan, Giresun’un ekonomik yapısına ve gelecekteki rekabet gücüne katkı sağlayabilecek sektörlerin seçilmesini istediklerini söyledi.
Kılıçaslan, “Amacımız günü kurtaran yatırımlar değil, uzun vadede Giresun’un rekabet gücünü artıracak üretim merkezleri oluşturmak” dedi.
ÜNİVERSİTE İLE SANAYİ BİR ARAYA GELECEK
Yeni sanayi modelinde Giresun Üniversitesi ile OSB’lerin daha güçlü bir iş birliği içinde çalışmasını hedeflediklerini belirten Kılıçaslan, üniversitenin ilgili bölümleri, araştırma merkezleri ve kuluçka alanlarının sanayi bölgeleriyle entegre edilmesini planladıklarını açıkladı.
Bu yapı ile akademik bilginin üretime aktarılması, mesleki yeterliliğin artırılması ve işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli personelin yetiştirilmesi hedefleniyor.
NİTELİKLİ İSTİHDAM VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Kılıçaslan, üretim süreçlerinde dijital altyapının yaygınlaştırılmasını da hedefleri arasında gösterdi. Yazılım mühendisleri ve bilişim uzmanları gibi nitelikli çalışanların Giresun’da istihdam edilebileceği yeni alanlar oluşturmak istediklerini belirten Kılıçaslan, gençlerin kentte kalmasını sağlayacak iş olanaklarının artırılması gerektiğini söyledi.
“Giresun’da sadece mavi yaka değil, yazılım mühendisleri ve bilişim uzmanları gibi yüksek nitelikli insan kaynağını da artıracağız” diyen Kılıçaslan, sanayi bölgelerini gençler açısından da cazibe merkezlerine dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade etti.
SANAYİ VİZYONU ORTAK AKILLA BELİRLENECEK
Sanayide dönüşüm sürecinin sektör temsilcilerinin görüşleri alınarak yürütülmesi gerektiğini belirten Kılıçaslan, uzman firmaların deneyimlerinden yararlanacaklarını kaydetti.
Kılıçaslan, “Birlik, beraberlik ve tam koordinasyon içinde Giresun’un sanayi vizyonunu ortak akılla çizeceğiz” dedi.
OSB’leri üretim, teknoloji, çevre ve nitelikli istihdamın bir arada bulunduğu merkezler haline getirmeyi amaçladıklarını ifade eden Kılıçaslan, Giresun sanayisini çağın teknolojik ve çevresel gerekliliklerine uygun bir yapıya taşımayı hedeflediklerini söyledi.

