Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Seçim yasakları başladı: Yasaklar neleri kapsıyor!

31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için geri sayım başlarken, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim takvimi uyarınca seçime ilişkin sürecin de işlediği ve adayların propaganda serbestliği ile bazı seçim yasakları 21 Mart Perşembe günü (bugün) itibariyle başladı.

31 Mart Pazar günü

YSK’nın seçim takvimi kapsamında siyasi partiler ve bağımsız adaylar, adaylık başvurularını 20 Şubat Salı günü mesai saati sonuna kadar ilgili il ve ilçe Seçim Kurullarına teslim etmişlerdi. İnceleme sonucu il ve ilçe Seçim Kurullarınca kesin aday listeleri 3 Mart Pazar günü açıklanmıştı. Türkiye’de İstanbul’un 49 adayla yarışacağı en çok adayın bulunduğu il olduğu kaydedilirken; İstanbul’u 29 adayla Gaziantep ve 28 adayla Malatya’nın takip ettiği bildirildi.

SEÇİM YASAKLARI NELER?

YSK’nın takvimine göre, seçime giden süreçteki en önemli tarihin 21 Mart Perşembe olduğu kaydedilirken; bu tarihte propaganda serbestliği ve bazı seçim yasaklarının başladığı bildirildi. Seçim propagandası 30 Mart Cumartesi günü saat 18:00’da, seçim yasakları ise 31 Mart Pazar günü saat 23.59’da sona erecek. Bu zaman zarfında siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla ya da internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek. Seçim süresince genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile İlçe Seçim Kurullarının gösterdiği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak. Bu arada, açık yerlerde güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılması da yasak olacak. Oy verme gününden önceki 10 günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde ya da vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasak olacak.