Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Piyasayı tekelciler belirliyor!

TMO’nun fındık taban fiyatıyla

TMO’nun fındık taban fiyatıyla serbest piyasadaki fiyat arasında kiloda 2.5 lira makas oluştuğuna dikkat çeken GZO Başkanı Karan, “Tekelci firmaya verilen bu hak Türk fındık üreticisinin bağrına saplanan bir oktur” dedi.

ÜRETİCİLER DE, TÜCCARLAR DA ŞİKAYETÇİ!

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yıllardır Türk fındık piyasası üzerinde baskı oluşturarak, fındık fiyatlarıyla istediği gibi oynayan tekelci firmanın piyasayı bu yılda yönlendirmeye devam ettiğini belirtti. Serbest piyasada 26 lira seviyelerinden 24.5 liraya kadar gerileyen fındık fiyatlarını değerlendiren Karan, TMO’nun taban fiyatıyla serbest piyasa arasında kiloda 2.5 lira gibi bir makas oluştuğuna dikkat çekerek, bu durumdan üretici kadar kendi öz sermayesiyle ticaret yapan tüccarlarında rahatsız olduğunu ifade etti. Karan, fındıkta göz göre kapitülasyon uyguladığına işaret etti.

TMO FİYATI TABAN DEĞİL, TAVAN OLUYOR!

Karan; “Yıllardır söylemekten ve ipliklerini pazara çıkartmaktan yorulmadığımız tekelci zihniyet her zamanki gibi piyasayı istediği gibi yönlendirebiliyor. Faiz oranlarının yüksek olması yerel manavların alımda elini zayıflatıyor ve manavlar kredi kullanamayınca kendi öz sermayeleri kadar mal çekebiliyor. Öz sermaye bitince de fiyatlar aşağıya çekiliyor. Tekelci firma benim fiyatım bu, benimle çalışmak isteyen varsa bana tabi olacak diyor ve otomatikman TMO’nun alım fiyatı taban değil, tavan fiyat olmuş oluyor” dedi.

TEKELCİ FİRMAYA KAPİTÜLASYON VERİLİYOR!

Karan; “Tekelci firmaya kapitülasyon (bir ülkede, yurttaşların zararına olarak, yabancılara verilen ayrıcalık hakları) verilerek Türk fındık üreticisine haksızlık edilmektedir. Tekelci firmaya verilen bu hak Türk fındık üreticisinin bağrına saplanan bir oktur. Üretici de sanki malından bıkmış gibi hemen ya ucuz-pahalı satıyor ya da emanete bırakıyor. Biz üretici olarak tekele sıfır maliyetli tonlarca ton fındık teslim ediyoruz ve otomatikman fiyatlar da aşağıya geliyor” dedi. Karan, TMO’nun yetersiz alım merkezi, üreticileri zora sokan kriterleri ve ağır olmasından kaynaklı ofise yeterli arzı sağlamadığını sözlerine ekledi.