Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Elif Günal

OMEGA 3 DEPOSU ‘BALIK’

Tam da balık mevsimindeyken sizleri bilgilendirmemek olmazdı. Bu aylarda hemen hemen her sofrada balık çeşitlerine rastlamak mümkün. Kış aylarının en fenomen yemeği olan balık hakkında gelin biraz bilgilenelim. Faydalarını okuyalım. Şu kafa karıştıran ‘yoğurtla balık yenir mi’ sorusunun cevabını netleştirelim.
Protein içeriği yüksek bir besin olan balık A,D,K ve B grubu vitaminlerince oldukça zengindir. Ayrıca iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da iyi bir besin kaynağıdır. Omega 3 deposudur. Balık türleri arasında protein bakımından çok büyük farklılıklar olmasa da yağ miktarları birbirinden farklıdır. Bu nedenle balığın kalorisi içerdiği yağ miktarına göre de değişmektedir. Yağlı balıklar yağsız balıklara göre daha kalorilidir. Ama genel olarak balık diğer et türleri ile karşılaştırıldığında daha az miktarda yağ içerirler.
Balığın faydaları nelerdir?
· Balık omega 3 deposudur. Omega 3 vücudun üretemediği ve dışardan alınması gereken doymamış bir yağ asitidir. Soğuk su balıkları dediğimiz somon, uskumru, sardalye, lüfer, hamsi ve ton balığı omega 3’ten oldukça zengindir. Omega 3; kalp damar sağlığını korumanın yanı sıra gözde sarı nokta hastalığı riskini azaltır. Kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü artırır. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını artırır.
· Özellikle mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır. Meme, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünde, omega 3 yağ asitlerinin olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
· Zeka gelişiminde önemli rol oynar. Özellikle gebeliğin ilk trimesterinde düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme, algılama kabiliyetlerinin daha güçlü olduğu saptanmıştır.
· Kemikleri güçlendirir. Özellikle kılçığı ile yenilen küçük balıklar kalsiyumdan zengin olduğundan, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Kemik erimesi sorunu yaşayanlar, menapoz dönemindeki kadınlar ve yaşlılar bol bol balık tüketmeleri önerilir.
· Protein bakımından zengin olan balıklar hücrelerin onarılmasını ve yeni dokuların yapımı için önemli rol oynar. Hücreleri yenileyip cildi güzelleştir.
· Yapılan araştırmalar, omega 3 bakımından zengin balıkların depresyona karşı çok fayda sağladığını ortaya koymaktadır.
· Son çalışmalar balıkta bulunan Omega 3’ün diyabet riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya çıkarmaktadır. İnsülin işlevini artırıp, tip 2 diyabete karşı koruma sağlar. Bu nedenle diyabet hastalarının bol bol balık tüketmeleri faydalı olacaktır.
· Alzheimer riskini düşürür. Hafıza kaybını önlemede güçlü bir silah olan balığın haftada 2-3 kez tüketimi önemlidir.
· Romatoid artrit hastalarında görülen eklem romatizmasının azaltılması ve ağrıların giderilmesinde balık tüketimi oldukça önemlidir.
Yoğurtla balık tüketilir mi?
Genelde balık ve yoğurdun( ya da herhangi bir süt ürününün) birlikte tüketilmesinin zehirlenmeye yol açabileceğine dair bir düşünce vardır. Bu durum sadece balık bayatsa gerçekleşebilecek bir sorundur. Balığın içerisinde histamin vardır. Balık taze değilse içerisindeki histamin artar. Süt ürünlerinde de histamin bulunmaktadır. Bu durumda bayat balık ve süt ürünleri birlikte tüketilince vücuda fazlaca histamin alınacağından toksik etki yapabilmekte ve zehirlenmelere varan sonuçlara yol açabilmektedir.
Nasıl tüketmeliyiz?
Balığın besin değerini ve koruyuculuğunu kaybetmemesi için balık tercihiniz, pişirme yönteminiz ve özellikle balığı mevsiminde tüketmeniz çok önemli. Balık satın alırken gözlerinin parlak, solungaçlarının kırmızı-pembe, derisinin gergin ve etine bastırıldığında parmağın bıraktığı iz hemen düzelmelidir. Bu balığın taze olduğunu gösterir. Balığı yağda kızartma yöntemiyle değil ızgara, buğulama ya da fırınlama yöntemiyle pişirerek haftada 2-3 kez yanında bol salata veya zeytinyağlı aparatiflerle birlikte tüketebilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678