Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mukayese ile Mevduat Faizi Hesaplama

İstenildiğinde veya belirlenmiş olan

İstenildiğinde veya belirlenmiş olan vade sonlarında geri almak üzere özel veya tüzel kişiler tarafından bankalara yatırılan paralara mevduat adı verilir. Mevduat işlemleri kanunlarla belirlenmiştir. Tüm bankalar para ile ilgili işlemleri yapmalarından dolayı mevduat açısından büyük önem arz eder. Bankaların itibarları ve diğer bankalar arasındaki rekabeti mevduat tutarı ile ölçülür. Mevduat aynı zamanda ülke ekonomisi için de değerli bir kaynaktır. Cari hesap şeklinde işleyen mevduat hesaplarına vade sonlarında faiz tahakkuk ettirilir. Mevduat faizi para miktarı ve vade olarak etki eden faktörlerin neticesinde değişebilir.

Mevduat Faizi Nedir?

Faiz karşılığında belli bir süre sonunda geri almak şartı bireysel veya kurumsal olarak mevduat hesabı açılabilir. Açılan bu hesaplar vadeli ve vadesiz olmak üzere değişir. Gerek vadeli gerekse vadesiz olarak açılan hesaplara faiz uygulanarak vadelerine göre 1, 3, 6 ay veya 1 yıllık olarak açılır. Bu sistemde açılan hesaplara belli oranlarda faiz uygulanır. Uygulanan bu faize mevduat faizi adı verilmektedir. Vade ne kadar uzun olur ise mevduat faiz getirisi o derecede fazla olur.

Mevduat Faiz Oranları Nasıl Belirlenir?

Her bankanın kendine ait faiz oranları bulunmaktadır. Hali hazırda olan mevduat faiz oranları her bankaya göre değişmektedir. Çalışmış oldukları özel müşterilerine göre de bu faiz oranı değişebilir. Merkez bankası minimum düzeydeki faiz oranlarını belirler, bu faiz oranları temel alınarak azami şartlarda faiz oranlarını müşterilerine sunmaya çalışırlar. Birikim miktarı yüksek olan müşterilerine uygulanacak olan faiz oranında bankalar değişiklik yapma haklarına sahiptirler. Hiçbir banka Merkez Bankası’nın sunmuş olduğu asgari faiz oranının altına inme lüksü yoktur. Kullanılan kredilerin faiz oranları ile müşterilerine sunulan faiz oranlarında denge kurularak mevduat faiz oranları belirlenir.

Kur Korumalı Mevduat Faizi

Döviz kurlarındaki meydana gelen artışlar, özellikle de son senelerde cari açık sorunundan kaynaklanan, yabancı sermaye gelişinin eksikliği ve yükselen kur kırılganlığı sebebi ile başta enflasyon ve faiz düzeyleri de olmak üzere Türkiye ekonomisi üstünde ciddi problemlere ve finansal sektörlerde ciddi dalgalanmalara neden olabiliyor. 20 Aralık 2021 tarihi ile döviz kurlarında yükselen spekülatif dalgalanma durumlarına karşı çeşitli düzenlemeler getirildi. Bunlardan bir tanesi de Kur korumalı TL vadeli mevduat hesaplarıdır.

Mevduat Faizi Haram mı?

Bankalardaki mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen faizler İslam dini açısından haram olduğu kabul edilir. Mevduat faiz oranlarının enflasyon oranının üstünde olması veya altında olması İslam dinine göre sonucu değiştirmemektedir. Elde edilen bu faiz İslam dinini göre haram olarak kabul edilmiştir. Kullanılması caiz olmadığından dolayı bu faizin ihtiyaç sahibi kişilere verilmesi uygun görülmektedir.

Mecburi olmadıkça faiz alma veya vermek uygun görülmemiştir. Ticari faaliyette bulunmak, ev, otomobil vb satın almak için alınan kredilerin faizi kapsam dışı bırakılmıştır. Türkiye’de uygulanan yasalar faize izin vermiştir. Gelişen dünya düzeninde ekonominin gereği olan faiz ticari hayatta ve normal hayatta kullanılmaktadır.

Mevduat Faizinde Gelir Vergisi Oranları

Vadelerine göre uygulanan gelir vergisi oranları şöyledir;

  • 6 aya kadar (6 ay dahil9 % 5
  • 6 ay-1 yıl (1 yıl dahil) %3
  • 1 yıl üzeri %0

Mevduat Faizi Hesaplama

Müşterilerinin bankalarda açmış oldukları mevduatlarına uygulanan faiz hesaplamaları anapara, faiz oranı ve vade kullanılarak hesaplanır.

Yıllık olarak %20 faiz oranı ile 30 gün vadeli mevduat hesabına 100 000 TL yatırıldığı varsayılırsa;

  • 100 000*20*30/36500 formülü uygulandığında 1 643 TL ye yakın aylık brüt getiri elde edilir.
  • Net faiz getirisi ise brüt faiz tutarından gelir vergisi(stopaj) düşüldükten sonra kalan tutardır.
  • 1 643* %5= 82,15 stopaj net getiri ise 1 560 TL

Hangi Banka Ne Kadar Mevduat Faizi Veriyor?

Hangi banka ne kadar faiz veriyor araştırmasını yapmak için mukayese.com adresi ziyaret edilebilir.

En düşük faiz oranından ne yüksek faiz oranına kadar 2021 yılı için güncellenmiş faiz oranları şöyledir;

  • Fibabanka: %18,50
  • İNG Bank: %18,00
  • Burgan Bank: %18,00
  • Odebank : %18,00
  • Cepteteb: %18,00
  • Ziraat Bankası: %15,50
  • Halkbank: %16,50
  • QNB Finans: %16,65