Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Elif Günal

METABOLİZMA NASIL ÇALIŞIR?

METABOLİZMA HIZI NEDİR, HANGİ DURUMLAR METABOLİZMA HIZIMIZI ETKİLER, DURAN METABOLİZMA HIZIMIZI HIZLANDIRMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Fiziksel olarak dinlenir durumdayken vücudun harcadığı enerji miktarına bazal metabolizma hızı denir. Yediklerimizi yağa dönüştürüyorsak metabolizmamız yavaştır; yediklerimizi yakıyorsak eğer metabolizmamız hızlıdır ve kilo almayız.
Metabolizma yaşa, cinsiyete ve ruhsal duruma göre nasıl değişir?
Kışın metabolizma hızlıdır, yazın yavaştır. Yaş ilerledikçe, özellikle 35-40 yaşından sonra metabolizma yavaşlar. Her on yıl için bazal metabolizma hızında % 2 azalma olur. Bu nedenle yaş ilerledikçe göbek bölgesinde yağlanma oluşur. Uzun boylu ve zayıf kişilerde metabolizma hızlıdır. Erkeklerde metabolizma hızı kadınlara göre daha fazladır. Ergenlik döneminde ve hamilelikte metabolizma hızı artar. Ruhsal durum da metabolizmayı etkiler. Depresyon metabolizmayı bozar ve kilo aldırır. Korku anında kanda salınan adrenalin metabolizmayı hızlandırır. Hızlı kilo alıp vermeler metabolizmayı yavaşlatır. Uyku metabolizmayı azaltır. Uzun süren açlık metabolizmayı yavaşlatır. Bu nedenle ‘ben az yiyorum ama kilo veremiyorum’ diyenlerin zayıflayamamalarının sebebi budur.
Metabolizma nasıl hızlandırılır?
– Öncelikle düzenli beslenmeye geçmelisiniz. 3 ana öğün ve 3 ara öğün alıp metabolizmanızı sürekli çalışır hale getirmeliniz. Özellikle ara öğünleri atlamamalısınız. Unutmayın ara öğünler sizin zayıflama konusunda en önemli yardımcılarınızdır.
– Günlük su tüketiminize özen göstermelisiniz. 8-10 bardak su tüketmelisiniz.
– Gün aşırı 1 saat hızlı veya tempolu yürüyüşler yapmalısınız.
– Türk kahvesi, beyaz çay, yeşil çay metabolizmamızı hızlandırmamıza yardımcı olur. Gün içinde dengeli bir şekilde tüketmelisiniz.
– Beslenmenizde yağ miktarını azaltmalısınız. Protein alımına özen göstermelisiniz. Gün içinde almanız gereken protein miktarı 0.5-1 gr/kg dır.
– Baharatlar metabolizmayı artırır. Beslenmenizde yer vermelisiniz. Özellikle acı biber, zerdeçal yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
– Vücutta yağ miktarı azaldıkça metabolizma hızlanır.
– Vücutta kas oranı artarsa metabolizma hızlanır.
– Çok az yenildiği takdirde, vücut kendini korumak adını depo yağlarını kullanmak istemez bu da zayıflamayı durdurur.
– Çok sık ve çok uzun süreli diyetler metabolizmayı durdurur ve kilo verimi durur. Biz buna plato evresi diyoruz.
Plato evresi nedir?
Diyet yapmaya başladığımızda, bir dönem sonra kilo verme hızımız iyice düşer, yavaşlar hatta durma noktasına gelir. Vücudumuz kilo vermeye karşı bir direnç gösterir. Bu durum kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Kimi bireylerde diyetin henüz başındayken bu dirençle karşılaşılır, bir başkasında kilo vermenin tam ortasında vücut artık kendini kitler ve kilosunu korur. Bazılarında ise sürecin sonlarına yaklaşırken son birkaç kilo bir türlü gitmez. Bizlerin en sık karşılaştığımız süreç, son kiloların verilmeye çalışıldığı bu süreçtir. İşte böyle bir sürece girilmişse artık rutini değiştirmeli, değişik taktiklerle vücudu şaşırtma yollarını denenmelidir.
Vücut nasıl şaşırtılır?
– Diyete bir süre ara verebilirsiniz. Bu sürede koruma diyeti yapmalısınız ve bir süre sonra tekrar diyetinize devam edebilirsiniz.
– 3-4 gün sıvı beslenme yapabilirsiniz.
– 3 gün protein ağırlıklı bir diyet, sonraki 4 gün karbonhidrat ağırlıklı bir diyet yapabilirsiniz.
– Alınan kalori miktarını azaltabilirsiniz ya da artırabilirsiniz.
– Öğün saatlerini 1-2 saat erkene veya ileriye atabilirsiniz.
– Egzersiz düzeninizde değişiklik yapabilirsiniz. Yürüyüş yapıyorsanız bunu değiştirip plates, koşma veya bisiklet sürme gibi farklı bir egzersiz yapabilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678