KAHVERENGİ KOKARCA’YA KARŞI SÜLÜNLÜ MÜCADELE
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, tarım alanlarında ciddi kayıplara neden olan kahverengi kokarca böceğine karşı çevre dostu bir mücadele yöntemi geliştiriyor. Yapılan bilimsel gözlemler sonucunda, sülünlerin bu zararlıyı tükettiği tespit edildi.
SÜLÜNLER KOKARCAYI TÜKETİYOR
Fındık ve meyve üreticilerini zora sokan kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele kapsamında sülünlerin etkili olduğu ortaya çıktı. DKMP uzmanları ve akademisyenlerin birlikte yürüttüğü çalışmalarda, sülünlerin bu böcekle beslendiği belirlendi.
SÜLÜN SALIMLARI 9 MAYIS’TA BAŞLIYOR
9 Mayıs 2025 tarihinde İstanbul ve Ordu’da toplam 1.200 sülün doğaya salınacak. Planlamaya göre:
İstanbul’da Polonezköy Sülün Üretim İstasyonu’ndan elde edilen 400 sülün, Şile ve Sarıyer’e salınacak.
Samsun Gelemen Üretim İstasyonu’nda yetiştirilen 800 sülün ise Ordu’nun Fatsa, Perşembe ve Çamaş ilçelerinde doğaya bırakılacak.
TOPYEKÛN MÜCADELE BAŞLIYOR
DKMP Genel Müdürü Kadir Çokçetin, “Kahverengi kokarca ile mücadelede biz de varız diyeceğiz” diyerek doğaya bırakılacak sülünlerin ekolojik mücadeledeki rolüne dikkat çekti. Müdürlük, bu uygulamanın sonuçlarını yakından takip ederek ilerleyen süreçte yapılacak çalışmaları şekillendirecek.