Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kivi üreticisi destek bekliyor

“Ülkemizde üretimi çok yeni

“Ülkemizde üretimi çok yeni olmasına rağmen dünyada 7. sıradayız. Ama üreticiler bu yıl zor durumdalar” diyen CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, başlayan kivi hasadı nedeniyle artan maliyetler altında ezilen üreticiye destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Adıgüzel yaptığı açıklamada; “Geçen yıl kiloyu 8 TL’ye sattılar. O zaman mazot 7,5 TL idi. Şimdi mazot 28,5 TL, tam 4 kat arttı. Gübre ve diğer giderler de enflasyon nedeniyle kat kat arttı. Üretici ve tüccar zora girdi. Tüccar 3 TL yol parası 4.5 TL depolama parası veriyor. Bu maliyetlerde eklenince kivi manavdan alınamayacak hale gelecek. Üreticiyi de düşünerek hükümetin destek vermesi lazım. Fındıkta, üzümde, kivide her yerde destek istiyorsunuz diye düşünülebilir. Ancak hükümetin şu an üreticiye verdiği destek kanuni zorunluluğun altında. Hükümetin üreticiye 250 milyar TL borcu var zaten. O nedenle kivi üreticisinin özellikle bu dönemde desteklenmesi gerekiyor. Kivi üreticisi kilo başına 2 TL gübre parası veriyor. 1-1.5 TL’de temizleme budama parası veriyor. En azından gübre desteği olarak kilo başına 2 TL destek verilirse kivi üreticisi bu dönemi geçirebilir. Bekledikleri 15-16 TL civarı bir fiyatı böyle bir destekle sağlayabiliriz. Artan döviz ve dolayısıyla akaryakıt başta olmak üzere diğer giderlerin sorumlusu hükümet olduğuna göre kivi üreticisini desteklemesi lazım.

Kivide dünyada giderek artan bir üretim oranımız var. Her yıl artan üretimimizin sekteye uğramaması gerekir. Kivi üretirsin desteklemek Türkiye’yi desteklemek döviz girdisini arttırmak anlamına geliyor. Kivi üreticisini desteklemek ve korumak için konu ile ilgili hazırladığımız soru önergesini bugün veriyoruz. Ayrıca Tüccar kolay kredi bulamamaktadır. Kivi alırken üreticiye vereceği parayı kur korumalı mevduata yatırsa daha fazla gelir elde etmektedir. Bu da tüccarı kivi ticaretinden uzak tutmaktadır” ifadelerine yer verdi.