Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Elif Günal

KİLO VEREMEMENİN NEDENLERİ NELER OLABİLİR?

Sağlıklı beslenmeye devam edip egzersizinizi de yapmanıza rağmen kilo vermede sorun yaşıyorsanız altta yatan sebepleri dikkatlice araştırmalısınız. Hormon bozuklukları, vitamin veya mineral eksiklikleri, stres gibi durumlar bizim kilo veremememizde bir sebeptir.

  1. İnsülin direnci nasıl etkiler?

İnsülin direnci vücuda alınan şekerin dokulara alınıp kullanılmasını ve yakılmasını zorlaştırır. Vücudun daha çok insülin salgılamasına neden olur. Bu da açlık hissine, dolayısıyla daha çok yemeye yol açar. Bu durum yüksek miktarda şeker almaya neden olarak kilo vermeyi zorlaştırır.

  1. Troid bozuklukları nasıl etkiler?

Troid bezi vücudun ısı düzenlenmesinde, yağ yakmasında, enerji depolamasında, cilt sağlığında ve diğer sistemlerin sağlıklı çalışmasında önemli bir rol oynar. Troid hormonları ise metabolizmanın çalışma hızını doğrudan etkiler. Özellikle hipotiroidi rahatsızlığı olan kişilerin metabolizmaları da yavaş çalıştığı için kilo vermeleri daha da güçleşir. Troid bozukluklarında ilaç tedavisi uygulandığında vücudun işleyişi de normale döner ve kilo vermek daha kolay hale gelir.

  1. Diğer hormon bozuklukları nasıl etkiler?

Aldesteron, progesteron, prolaktin, kortizol, testosteron, östrojen, ACTH ve büyüme hormonları gibi hormonlar, vücuttaki birçok sistemin işleyişini dengede tutarlar. Bu nedenle bu hormonlarla ilgili bir bozukluğun ortaya çıkması halinde vücudun dengesi bozulacağı için, diyet yapılsa dahi kilo verme durumu güçleşebilir. Metabolizmanın işleyişi bozulur ve anormal iştah artışları, adet düzensizlikleri, sağlıksız besin tercihleri, uyku bozuklukları, vücutta şişlikler ve ağrılar görülebilir. Bunlar diyet sürecini olumsuz etkileyebilecek durumlardır.

  1. Kansızlık(anemi) nasıl etkiler?

Kansızlık kadınlarda daha sık görülen ve genellikle çok önemsenmeyen bir sağlık problemidir. Ancak kişilerin sağlığını ve hayatlarını ciddi boyutlarda etkileyebilir. Kilo vermek isteyen ve kansızlığı olan kişilerde, kansızlık ile beraber gelen demir, B12 ve folat eksikliklerinden dolayı hissedilen bitkinlik ve uyku hali, metabolizmayı yavaşlatarak kilo vermeyi zorlaştırır.  Bunun yanı sıra daha enerjik hissedebilmek için şekerli besinler tüketme isteği de artar. Kansızlık sorunu olan kişiler diyet yapmaya başladıklarında aynı zamanda vücutları bir direnç de oluşturur ve kendini zaten sağlıksız ve bitkin hisseden vücut kalori kısıtlaması karşısında strese girerek kilo vermeyi daha da zorlaştırır.

  1. Menapoz nasıl etkiler?

Menopoz, ilerleyen yaşlarda kadınlık hormonu olan östrojenin azalmasıyla oluşan ve beraberinde ateş basması, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik gibi yan etkilerin yanı sıra metabolizmanın yavaşladığı ve daha az enerjinin harcandığı bir sürecin başlangıcıdır. Ayrıca yapılan bazı çalışmalar, menopoz dönemindeki kadınların tat duyusundaki azalmadan dolayı daha çok tatlı yeme eğilimi gösterdiklerini ortaya koymuştur. Bu durum menopoz döneminde kilo vermeyi daha da zor bir hale getirebilir.

  1. D vitamini nasıl etkiler?

Güneş hormonu olarak bilinir. Düşük D vitamini seviyeleri; yorgunluk, kaygı, anksiyete ve depresyon da dahil olmak üzere pek çok hastalığa yakalanma riskini artırır. Çalışmalara göre; kilolu olan kişilerin kanında D vitamini seviyesinin düşük olma ihtimali daha yüksektir. D vitamini seviyelerinin düşük olması ile daha fazla açlık hissi gelişir. Bu da kilo vermeyi güçleştirir ve kilo almayı kolaylaştırır. D vitamininden mahrum kalan kaslar çabuk yorulur ve kasların metabolizmaları bozulur. Bu durum da enerji tüketim dengelerini olumsuz etkileyerek yağlanmayı kolaylaştırır.

  1. B12 vitamini nasıl etkiler?

Metabolizmada hız artışı sağlar. Ne kadar hızlı kilo vermek isterseniz B12 vitaminine o kadar odaklanmalısınız. Vücudun kaloriyi nasıl kullandığı konusunda yardımcı olan B12, zayıflarken kalorinin faydalı kısmını alıp devamının hızla atılmasında rol alır.  B12 vitamininin kilo alımına yol açtığının düşünülme sebebi bu vitaminin eksik olması durumunda kişide iştah kaybı olmasına yol açabilir. İştahsızlığa ve buna bağlı hafif kilo azalması görülen hastalar B12 vitaminini kullanmaya başladıktan bir süre sonra yemek yeme düzenine sahip olmaları ve sonuçta da normal kilolarına geri dönüyorlar. Bu olası durumu kilo aldırır diye değerlendirmek yanlış olur. B12 vitamini vücutta üretilemediği gibi depolanamayan bir vitamin olarak tanımlandı. Yetişkin bir insan için günlük 3 mcg ile 4 mcg ölçülerinde günlük alınması gerekiyor.

  1. A vitamini nasıl etkiler?

Kilo verme süreci için önemli bir vitamindir. Doku onarımı, kas güçlenmesi ve daha pek çok açıdan yardımcı olan vitamin aynı zamanda metabolizmanın kontrollü şekilde çalışmasını da mümkün kılmaktadır. Bu özelliği sayesinde kilo vermeye başlamanız da zayıflamanız da son derece kolay olacaktır.

  1. C vitamini nasıl etkiler?

Vücutta bulunan glikozu enerjiye dönüştürme bakımından en faydalı vitaminlerden biri de C vitaminidir. C vitamini almak demek, yediğiniz şekerlerin enerji olarak kullanılması ve yağ olarak birikmemesi demektir. Dolayısıyla C vitamininin kilo verme sürecinde çok etkili olduğunu söylemek mümkündür. Glikozun vücutta depo edilmesine de engel olan C vitamini bu bakımdan kişinin kilo verme aşamasında önemli olmaktadır. Fazla şeker tüketimi, ani gelen tatlı ihtiyaçları C vitamini yendiğinde kesilmektedir.

Sağlığınızı koruyarak kilo verebilmek için diyet yapmaya başlamadan önce vücudunuzu dinlemeli ve sağlık problemleri yaşama ihtimalinize karşı doktorunuza danışarak gereken kontrolleri yaptırmalısınız.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678