Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kahverengi Kokarca mücadelesi için milletvekillerine mektup gönderdiler

Trabzon Ticaret Borsası (TTB), fındık üreten illerin milletvekillerine seslendi ve kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele için destek istedi.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB),

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan imzasıyla gönderilen çağrı mektubunda, kahverengi kokarcanın fındık başta olmak üzere bitkilerde büyük zarara neden olduğuna dikkat çekildi.

Yaklaşık altı yıldır bu zararlı ile mücadele eden TTB, fındık üreten illerin milletvekillerinden yasal düzenleme yapılmasını ve mücadelenin desteklenmesini talep etti.

Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Bartın, Düzce, Sakarya, Kastamonu ve Zonguldak milletvekillerine gönderilen yazıda, kahverengi kokarcanın bu yıl tahmin edilenden daha fazla zarar verebileceği vurgulandı.

blank

Mektupta, kahverengi kokarca ile mücadele için çeşitli çalışmaların yürütüldüğüne değinilerek, bunların arasında Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile ortak lobi faaliyetleri ve samuray arıcığı üretimi gibi önlemlerin alındığı belirtildi. Geçen yıl 150 bin adet samuray arısının doğaya salındığı ve bu yıl da benzer bir çalışmanın beklendiği ifade edildi.

Ayrıca, köylerde İMECE-2024 toplantıları düzenlenerek üreticilere ücretsiz olarak ilaçlar dağıtıldığı ve Ziraat Odaları’na araçların karşılıksız olarak verildiği bilgisi paylaşıldı.

Ancak, mücadelenin tüm zirai ürünlerde büyük hasara yol açan böcek ile ilgili olduğu ve devlet tarafından belirlenip teşvik edilerek uygulanacak bir mücadele programı ile mümkün olabileceği vurgulandı.

TTB, üreticilerin ve ülkenin milyonlarca TL ve dolarlık zarara uğramasını engellemek için bilinçli ve planlı bir mücadelenin yapılması için milletvekillerinden destek istedi.