Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hükümlülere madde bağımlılığı semineri

TRABZON (AA) – Trabzon

TRABZON (AA) – Trabzon Denetimde Serbestlik Müdürlüğü'nce, hükümlülere yönelik "madde bağımlılığı" semineri verildi.

Trabzon Adliyesi Denetimde Serbestlik Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde konuşan İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürlüğü Tütün Biriminde görevli Enbiya Ağaoğlu, amaçların insanların sigara içmesini tamamen engellemek değil, uygun ortamlarda içilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Yapılan araştırmalarda sigarada 4 binin üzerinde zehirli madde tespit edildiğinin altını çizen Ağaoğlu, "Günümüzde daha doğmamış bebekler bile anne karnında sigaraya bağlı hastalıklara kapılabiliyor. Bebek ölümlerinin birçoğunda bu yatıyor. Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı üzerindekilerden sigara sorumlu. Birçok hastalığı sigara tetikleyebiliyor." dedi.

Ağaoğlu, Trabzon'da 5 sigara bırakma merkezi bulunduğunu belirterek, sigarayı bırakmayı düşünen vatandaşların bu merkezlere müracaat ederek ücretsiz ilaçlarla sigarayı bırakabildiğini söyledi.

Uyuşturucu ve alkol tedavisi için ilk önce vatandaşların gönüllü olması gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, "Madde bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Nasıl ki başımız ağrıdığı zaman ağrı kesiciyle ağrıyı dindirebiliyorsak alkol ve madde bağımlılığı tedavisi de mutlaka sonuçlandırılır." ifadelerini kullandı.

Madde bağımlılığında tedavi olduktan sonra aynı çevrede bulunulduğunda tamamen iyileşme gerçekleşmediğini vurgulayan Ağaoğlu, "Eğer tedaviden sonra aynı evde, aynı arkadaş grubunda ve aynı mahallede kalırsak bu en büyük hatamız olur. Madde bağımlılığından tedavi olduktan sonra mutlaka çevre ve arkadaşlarımızı yenilememiz gerekiyor. Yenilemediğiniz takdirde tekrar o maddeye başlayabilirsiniz." diye konuştu.