Giresun iş dünyasının temsilcisi Hasan Çakırmelikoğlu, kentin geleceğini yakından ilgilendiren kentsel dönüşüm süreci hakkında hayati açıklamalarda bulundu. Mevcut yapı stokunun büyük bir kısmının ekonomik ömrünü tamamladığına dikkat çeken Çakırmelikoğlu, güvenli konutların sadece barınma değil, aynı zamanda şehir ekonomisinin sürdürülebilirliği için de temel bir ihtiyaç olduğunu ifade etti.
“Kentsel Dönüşüm Artık Bir Tercih Değil, Zorunluluktur”
Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun’daki binaların başta deprem olmak üzere doğal afetlere karşı ciddi riskler taşıdığını belirtti. Yapılan açıklamanın satır başlarında şu ifadeler yer aldı:
“Giresun’un yapı stoku yaşlanmış durumda. Bu durum sadece bir barınma sorunu değil; ticaret, üretim ve şehir ekonomisini doğrudan etkileyen hayati bir meseledir. Güvenli konutlar ve planlı şehirleşme, güçlü bir altyapının ve ekonomik büyümenin temelidir. Bu nedenle kentsel dönüşümün hızlandırılması artık bir tercih değil, zorunluluktur.”
Giresun İçin “Yarısı Bizden” Formülü
Ekonomik koşullar nedeniyle vatandaşların ve esnafın binalarını tek başına yenilemekte güçlük çektiğini hatırlatan Çakırmelikoğlu, çözümün devlet destekli modellerde olduğunu söyledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen “Yarısı Bizden” kampanyasının Giresun için can suyu olacağını belirtti.
Kampanyanın Giresun’a sağlayacağı avantajlar:
Hibe Desteği: Dönüşüm maliyetinin yarısının devlet tarafından karşılanması.
Düşük Faizli Kredi: Uzun vadeli ödeme seçenekleriyle finansman kolaylığı.
Kira Yardımı: Tahliye sürecinde vatandaşın mağduriyetinin önlenmesi.
Ekonomik Hareketlilik: İnşaat sektörü başta olmak üzere onlarca alt sektörün canlanması.
“Giresun Pilot İl İlan Edilmeli”
Giresun’un coğrafi koşulları ve dönüşüm ihtiyacının aciliyetine değinen Çakırmelikoğlu, şehrin bu kampanya kapsamında “Pilot İl” seçilmesi gerektiğini savundu. Bu adımın Türkiye genelinde örnek bir model oluşturabileceğini belirten GTSO Başkanı, bakanlık ve ilgili kurumlara ivedilikle harekete geçme çağrısı yaptı.
Çakırmelikoğlu, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu kritik süreçte üzerlerine düşen her türlü sorumluluğu almaya hazır olduklarını ifade ederek sözlerini noktaladı.

