Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Elif Günal

GENÇLİK İKSİRİ ‘BEYAZ ÇAY’

Beyaz çay, siyah çayla aynı bitkinin yapraklarından üretilmektedir. İşlenme ve toplanma tekniği bakımından siyah çayla arasında farklılık gösterir. Beyaz çay için çay bitkisinin henüz tam olgunlaşmamış, açılmamış yaprakları toplanır. Yapraklar tam olarak olgunlaşmadığı için beyaz tüysü görünümündedir. Beyaz çay adını bu görüntüsünden alır. Ayrıca beyaz çay tek tek elle toplandığı ve işlem görmediğinden daha doğal ve faydalıdır. Beyaz çayın birçok çeşidi vardır ancak en kaliteli beyaz çay Çin’in Fujian bölgesinde yetiştirilen silver needle olarak adlandırılan çaydır. Beyaz çayın tadı siyah çay kadar sert değildir. Kadifemsi, yumuşak bir tadı vardır.
Beyaz çay dünyada gençlik iksiri olarak adlandırılır. İçeriği ile kolajen yıkımını sonlandıran beyaz çay, cilde esneklik veren elastin maddesinin yıkımını önler, sıkı ve esnek cilt oluşumunu destekler. Böylece yaşlanmaya karşı savaşımızda en büyük yardımcılarımızdan biridir.
Beyaz Çayın Faydaları Nelerdir?
· Yağ yakımını hızlandırır. Yapılan bilimsel çalışmalar düzenli beyaz çay içmenin yağ hücresi oluşumunu % 70 oranında engellediği ve var olan yağ hücrelerinin yakımında önemli rol oynadığını göstermektedir.
· Yağları harekete geçirerek vücuttan fazla yağın atılmasını sağlamaktadır. Bilim adamları bu durumu, ‘beyaz çayın anti-obezite etkisi’ olarak adlandırıyor.
· Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye ve mevcut kiloyu korumaya yardımcı olur.
· Oregon Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, beyaz çayda bulunan kateşinlerin, kanserli hücre oluşumunu önleyerek kanserli tümörlerin büyümesini yavaşlattığını ortaya çıkarmıştır. Düzenli beyaz çay içmek karaciğer, cilt, göğüs, kolon, prostat, akciğer, yemek borusu, pankreas, mide ve yumurtalık kanseri riskini azaltabilir. Amerikan kanser derneği ise beyaz çayı meme kanseri atlatmış kişilere kanserin nüksetmesini önlemek için tavsiye etmektedir.
· 2001 yılında Amerikan Epidemiyoloji Dergisi’nde yayınlana bir araştırmaya göre, beyaz çay içmek kalp hastalıkları riskini düşürür. Bunun nedeni olarak da beyaz çayda bulunan kateşinlerin damarları genişleterek tansiyonu düşürmesi ve vücut genelinde kan akışını iyileştirmesidir.
· Yaşlanma, kırışıklık ve sarkmalara karşı olumlu rol oynar ve sıkı, esnek cilt oluşumunu destekler.
· Beyaz çay, antioksidan zengini bir bitki olması nedeniyle bağ dokuları sıklaştırır. Bu da kepek ve egzama gibi alerjilerin ortadan kalmasına yardım eder.
· Güney Kore’de yapılan bir bilimsel çalışma, EGCG adlı antioksidanın insan saçının uzamasına yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır. ABD’de yapılan bir çalışma ise bu antioksidanın saç hücrelerinin sağlıklı gelişmesine fayda sağladığını ortaya koymaktadır.
· Cildi kuvvetlendirici, hücre yenilemeye destekleyici özelliği vardır.
· Dişleri daha güçlü yapan az miktarda florid ve diğer besin elementlerini içerir, kötü nefes kokusuna sebep olan bakterileri öldürür.
· Romatoit artrit ve diğer yangılı hastalıklarda azalma sağlayabilir.
· 2015 yılında Portekiz’de yapılan bir araştırma, düzenli beyaz çay tüketiminin diyabetin beyin zarı üzerindeki olumsuz etkilerinin azalttığını göstermektedir.
· Ayrıca C ve K vitaminlerini de içerir.
· Ödem attırıcı özelliği sayesine ödem tedavisinde de kullanılmaktadır.
Beyaz Çayın Yan Etkileri Nelerdir?
· 250 ml beyaz çay 30-55 mg kafein içerir. Bu nedenle gebelerin ve emziren annelerin içmemelidir.
· Fazla tüketimi çarpıntı, yüksek tansiyon, mide bulantısı, kusma ve uykusuzluğa neden olabilir.
· Beyaz çayın içindeki flavonoid adlı madde vücuttaki demir miktarını artırabilir. Bu nedenle demir takviyesi alanlar çayı tüketmeden önce doktoruna danışmalıdır.
Yüksek tansiyon ilacı, kan inceltici ve herhangi bir sağlık koşulu nedeniyle düzenli ilaç kullananlar beyaz çay tüketmeden önce olası yan etkileri hakkında doktoruna danışmalıdır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678