Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fikir Patenti

Benzersiz bir fikrin başka

Benzersiz bir fikrin başka kişiler tarafından kullanılmamasını ve her hakkı ile sade kendilerine ait olmasını isteyen kişiler fikir patenti almalıdırlar. Bu patent sadece işletmeler değil aynı zamanda şahıslar tarafından da alınabilir. Yani bir kişi fikrini yasal olarak koruma altına almak istediğinde Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurarak gerekli belgeyi alabilir. Fikir patenti almak için o fikrin faaliyete geçmiş olması gerekmez. Yani bir kişi fikrini sadece düşünme aşamasında iken dahi bu belge ile koruma altına alabilir. Bu sayede başka bir kişi veya işletme o fikri kullanamaz ve kullanırsa ciddi bir suç işlemiş olur.

Türk Patent ve Marka Kurumunun en çok talep aldığı konulardan biri de fikir patentidir. Bu patent sahipleri fikirlerini diledikleri zaman ticari olarak kullanabilir ve kazanç elde edebilirler. İş hayatında birçok kişi ürettikleri fikirlerin çalınmasından yakınırlar. Bu duruma engel olmak isteyen kişilerin yapmaları gereken tek şey ise en kısa zaman içinde fikir patenti almak için gerekli başvuruları yapmaktır. Bu başvurular diğer patent başvurularına göre daha kısa zaman içinde sonuçlanırlar. Aynı zamanda fikri bulan kişiler en az 10 yıl boyunca bu fikirlerini başka kişilerin kullanmalarına izin vermeden kullanabilirler. Bu sebeple bir fikir sahibi ticari bir amaç güdüyorsa mutlaka bu işlemler için elini çabuk tutmalıdır.

Fikir Patenti Nasıl Alınır?

Ülkemizde patent işlemleri konusunda tek yetkili kurum olan Türk Patent ve Marka Kurumu fikir patenti konusunda da tek seçenektir. Fikirlerini sadece kendileri kullanmak isteyen ve aynı zamanda başka kişilerin bu fikirleri kullanmalarını engellemek isteyen kişiler gerekli evrakları temin ederek başvurularını yapabilirler. Fikir veya emek hırsızlığının çok yaygın olduğu bir alan olan iş hayatında kesinlikle patent başvuruları için geç kalınmamalı ve bu konuda gerekli girişimler hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Sahip oldukları fikirler için patent almak isteyen kişiler şu şekilde hareket etmelidirler;

  • Fikrin nasıl doğduğu ve aynı zamanda nasıl geliştirildiği adım adım kayıt altına alınmalı
  • Fikrin patent yasasına uygun olup olmadığı araştırılmalı
  • Patent başvurusu yapılırken icadın bir prototipi üretilmeli
  • Patent başvurusu hazırlanırken maliyeti, patent türü veya geçici patent türleri hakkında bilgi alınmalı
  • Başvuru yapılmadan önce benzerlik durumu sorgulanmalı.

Fikir patenti almak isteyen kişiler başvurularını yaptıktan sonra bir süre beklemek zorunda kalırlar. Çünkü yapılan tüm başvurular Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından dikkatli bir şekilde incelenerek her açıdan değerlendirilir. Uygun görüldüğü takdirde başvuru yapan kişi veya firmalar bu belgeyi alarak fikirlerini her anlamda koruma altına almış olurlar. Bu önemli konuda dikkat edilmesi gereken en önemli konu zamanlamadır. Destek Patent olarak fikir patenti alma konusunda size verdiğimiz hizmetler ile işlerinizin daha hızlı ilerlemesini sağlayabiliyoruz.