Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ VE ÇÖP SORUNU

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde şu sorunun cevabını aradık: Ne olacak bu Giresun’un çöp sorunu? Sadece il merkezi değil ilçeler de aynı sorunla boğuşuyor.
Amerika’nın çöp sorunu çözüldü, Avrupa’nın çöp sorunu çözüldü ama Giresun’un çöp sorunu çözülemedi. İstanbul’un, Ankara’nın çöp sorunu çözüldü ancak Giresun’un çöp sorunu çözülemedi. İlçelerinin de…
Ne olacak bu Giresun’un çöp sorunu?
Farklı siyasi partilerden yöneticiler görev yaptılar ama çöp sorununa bir çare bulamadılar. Bugün çoğu ilçelerin belediye başkanları iktidar partisinden olmasına rağmen çöplerini hâlâ oralara buralara dökmeye devam ediyorlar.
Gerçekten çok mu zor bilmiyorum ancak bu kadar zorsa diğer il ve ilçeler nasıl çözmüşler bu sorunu? İstanbul nasıl çözmüş, Ankara nasıl çözmüş?
Dünyada diğer ülkeler nasıl çözmüşler çöp sorunlarını?
Bir kolayı vardır mutlaka… Ama Giresun’da bu işin bir kolayı yok.
Atalarımız işin kolayını bulmuşlar ama onları dinleyen yok: İş bilmiyorsan komşuna bak, o ne iş yapıyorsa sen de o işi yap demişler. Hadi biz Giresun ve ilçeleriyle ilgili çöp konusunda ne yapacağımızı bilmiyoruz, komşularımıza bakalım ve onların yaptıklarını yapalım.
Sonuçta, günümüzde yerleşim yerlerinin çöp sorunlarını çözecek çok ciddi teknolojik gelişmeler ortaya konulmakta. Çöplerinden gübre üretmek ve yine çöpleri enerjiye dönüştürmek en çok uygulanan teknolojik yöntemler.
Oysa biz vahşi depolamaya ve doğaya terk etmeye devam ediyoruz.
Hiçbir şey yapmadığımızı söyleyemeyiz, onlarca yıldır yer arıyoruz.
Yer arıyoruz derken çöpleri dökmek için değil tesis kurmak için.
Sonunda bir yer bulduk ama yanlış bir yer bulduk.
Katı atık bertaraf tesisi için Çavuşlu’ nun seçilmesi yanlış olmuştur.
Çevresel etkilerin yanında Giresun il merkezinden Çavuşlu’ ya çöp taşımak hiç de ekonomik değildir. Yerel yönetimlere önemli ölçüde maddi yük getirecektir.
Bunlar o günler de gündeme geldi ancak yönetim bir kararlılık gösterisiyle bir tabur askerle o tesisin yapımını gerçekleştirmeyi tercih etti. Bu yöntem de yanlıştı.
Tesis mahkeme kararıyla şimdilik çalıştırılamıyor ve geleceği konusunda kimse ne olacağını bilmiyor. Keşke o gün Çavuşlu’ ya asker yığanlar biraz daha esnek olabilselerdi.
Yer seçimi konusunda daha gerçekçi davranabilselerdi. Özellikle taşıma konusunda daha dengeli bir yer seçilebilseydi.
Keşke kamu arazisi olarak düşündükleri Çavuşlu taş ocağı arazisi yerine daha elverişli bir araziyi kamulaştırarak oranın üzerinde yoğunlaşabilselerdi.
Katı atık bertaraf tesisi kurulması için Çavuşlu’ nun seçilmesi doğru olmamıştır.
Yapımı için uygulanan baskı da en az yer seçimi kadar yanlış olmuştur.
Ve böylelikle Giresun’un çöp sorunun çözümü geciktirilmiştir.
Yanlış başlanan bir işin doğruya dönüşümü de imkânsızdır.
Şimdi ilin ve ilçelerin çöpü doğaya terk edilmeye devam ediliyor. Çöp dağları yükselmeye devam ediyor. Dere yataklarına ve değişik ortamlara çöp dökmeye devam ediyoruz. Bunun da ne kadar süreceğini kimse bilmiyor.
Bizim ilimizin en büyük çevre sorunudur çöp ve geride bıraktığımız 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında yeterince gündeme gelmemiştir.
Sadece il ve ilçe merkezlerinden toplanan çöpleri koyacak yer bulamazken şimdi Özel İdare’nin köylerden toplamaya başladığı çöplerle sorun daha kapsamlı hale gelmektedir.
Bir Dünya Çevre Günü’nü daha Giresun’da çöp sorunu yaşayarak geride bıraktık.
Ne denir, gelecek Dünya Çevre Günleri’ne bakacağız.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678