Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DSİ’den Giresun’a 14 milyar lirayı aşan yatırım

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta son 21 yıldaki Giresun yatırımlarını açıkladı: “Giresun’a 14.357.317.597 TL değerinde 153 Tesis inşa ederek, işletmeye aldık” dedi.

DSİ Genel Müdürü Mehmet

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; kurumsal altyapısı, tecrübeli personeli ve güçlü makine parkıyla, ülkemizin dört bir yanında, milletimizin refah düzeyini artıran su yapılarını inşa ederek vatandaşlarımızın hizmetine sunma sorumluluğunu yerine getiriyor.

İklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, artan sanayileşme ve diğer çevre sorunlarıyla birlikte yaşamın kaynağı olan “su”yun değeri her geçen gün artarken, DSİ tarafından tamamlanarak milletimizin hizmetine sunulan; içmesuyu tesisleri, tarımsal üretimin lokomotifi olan barajlar, gölet ve yer altı depolama tesisleri, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığına set çeken HES’ler ve parçalanmış tarım arazilerini yeniden ekonomiye kazandıran arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projeleri ile suya yön veriliyor.

“Su Vatandır” hassasiyeti ile çalışmalarını sürdüren Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, suyun özellikle tarım ve sanayide yarattığı güçlü etkisi sayesinde geniş iş sahalarının doğmasına imkân sağlarken yapmış olduğu taşkın koruma tesisleri ile de olası taşkınlardan kaynaklanabilecek can ve mal kayıplarını önlemek için de mücadele ediyor.

Köklü kurumsal geçmişi 1914 yılı “Umur’u Nafıa Müdüriyet-i Umumiyesi”ne kadar uzanan DSİ Genel Müdürlüğü (DSİ) Türkiye’nin su ve enerji gücü olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade den DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, ‘Bizler maziden atiye uzanan, tarihini “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesinin üzerine inşa eden köklü bir geleneğin mensuplarıyız. 18 Aralık 1953 yılında kurulan Genel Müdürlüğümüz kurulduğu tarihten bu yana ”Su Vatandır” anlayışıyla çalışmalarını sürdürerek işletmeye aldığı baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi geliştirmiştir. Tamamlanan projeler ile 71 milyon dekar arazi sulamaya açılmış, yaklaşık 2 milyon hektar alan taşkınlardan korunmuştur. Hizmete alınan içme suyu tesisleri ile yıllık 5,2 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edilmektedir. Güç ve ilhamını aziz milletimizden alan DSİ dün olduğu gibi bundan sonrada hayata geçireceği projeler ile Türkiye Yüzyılına damga vurmaya devam edecektir” dedi.

“GİRESUN İÇİN HİZMET ÜRETTİK, SON 21 YILDA 153 ADET TESİSİ HİZMETE ALDIK”

Giresun’a yapılan yatırımlar hakkında detaylara değinen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “2003-2024 yılları arasında Giresun ilimize toplam 14.357.317.597 TL yatırım yaparak, 153 adet tesis hizmete aldık. Bu tesislerin 7 adedi Baraj, 3 adedi Gölet, 1 adedi Sel Kapanı, 7 adedi sulama, 90 adedi taşkın kontrol, 45 adedi ise HES tesisidir.” dedi.

GİRESUN’DA 13 BARAJ VE 1 GÖLET İNŞAATI DEVAM EDİYOR

Giresun’da 2003 yılından bugüne kadar 7 baraj, 3 gölet ve 1 adet sel kapanının tamamlandığını ifade eden Genel Müdür Balta, “Tamamladığımız bu tesislerimizle 6 milyon m³ su biriktirme hacmine ulaşıldı. Giresun’da inşaat aşamamızda 13, planlama ve proje aşamasında 6 barajımız bulunmaktadır. Ayrıca 1 adet inşaat aşamasında ve 1 adette planlama ve proje aşamasında göletimiz bulunmaktadır” dedi.

“SEL KAPANLARI VE ÖNCÜ PROJELERLE TAŞKIN RİSKLERİNİ AZALTIYORUZ”

Doğu Karadeniz’in genelinde olduğu gibi Giresun’da öncü projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Genel Müdür Balta, “Giresun’da taşkınlarla mücadele konusunda sel tırmığı, geçirgen bent ve sel kapanları gibi öncü projelerimizde hızlıca hayata geçiriyoruz. Bu tesislerimiz aşırı yağışlarda başarı ile çalışması bize ayrı bir mutluluk veriyor. 2003 yılından bugüne kadar tamamlanan 90 dere ıslahı ile Giresun şehir merkezinin yanı sıra, 165 adet yerleşim yeri ve 18. 060 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Hali hazırda Giresun ilimizde 20 adet taşkın kontrol işimiz devam etmekte olup, 11 adet taşkın kontrol projemizde yatırım programındadır. Bunun yanı sıra Giresun ilimizde makinalı çalışmalarımızla da derelerimizi daha güvenli hale getirmeye ve olası taşkınlar öncesi bentlerimizi temizleyerek, tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz”

GİRESUN’DA “TAŞKIN ERKEN UYARI SİSTEMLERİ” TAŞKINLARDA HAYATİ ROL OYNUYOR

Giresun İlimizde taşkınlarla mücadelede önemli bir rol oynayan taşkın erken uyarı sistemlerine de değinen Genel Müdür Balta, “Taşkınlarla mücadelede, yukarı havzadaki su seviyesinin yükselmesinin tespiti, Vatandaşların can ve mal kaybını önleyebilmek adına, hayati bir önem taşıyor. DSİ olarak bu konuda da adım attık ve pilot bölge seçtiğimiz Doğu Karadeniz’de Trabzon’da 34 Rize’de 35, Giresun’da 49, Gümüşhane’de 5 ve Bayburt’ta 2 olmak üzere, toplam 125 adet taşkın erken uyarı sistemi kurarak işletmeye aldık. Şu anda bu sistemlerimizi aşırı yağışlarda aktif olarak kullanıyoruz. Giresun İlimizde son yağan aşırı yağışlarda bu sistemlerimiz hayati bir rol oynadı. Sistemlerimizin uyarıları neticesinde yağışlardan etkilenen yerleşim yerlerine hızlıca müdahalelerde bulunmuş ve böylelikle rahmet olan yağmurların bir afete dönüşmesinin önüne geçilmişti” ifadelerine yer verdi.

“SUYUN GÜCÜNÜ ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜYOR, GİRESUNLU VATANDAŞLARIMIZIN HİZMETİNE SUNUYORUZ”

Giresun’daki yenilenebilir enerji kaynaklarına da değinen Genel Müdür Balta şöyle devam etti: “Giresun İlimizde son 21 yılda 45 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisini işletmeye aldık. Bu 45 HES tesisimizin kurulu gücü 1.107,15 MW, yıllık enerji üretimi ise 3,48 milyar kiloWatt.saat’tir. Giresun’da Planlama ve Proje aşamasında ise 4 adet HES tesisimiz bulunmaktadır. Bu tesislerimizle ülkemizin enerjisine enerji katacak olmaktan son derece mutluyuz” dedi.

Giresun İlindeki çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Genel Müdür Balta; “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz projeler hakkında değerli Giresunlulardan özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan vatandaşlarımızdan almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle “Türkiye Yüzyılı” idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.