17 Şubat 1926’da kabul edilen kanunun bir “uygarlık sıçraması” olduğu vurgulanan açıklamada, kadınların eşit yurttaşlık hakkının pazarlık konusu yapılamayacağı belirtildi.
“MEDENİ KANUN KADININ KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ”CHP Giresun İl kadın Kolları Başkanı Ayşegül Hotmanoğlu Ejderoğlu yaptığı açıklamada Medeni Kanun ile birlikte çok eşliliğin sona erdiği, resmi nikah esasının getirildiği; kadınlara miras, velayet ve tanıklık haklarının tanındığı hatırlatıldı.
Bu kazanımların sadece hukuki bir düzenleme değil, Atatürk vizyonuyla gerçekleşen bir zihniyet devrimi olduğunu ifade etti.
“KAZANIMLAR TEHDİT ALTINDA”Günümüzde nafaka hakkının tartışmaya açılması, aile arabuluculuğu dayatması ve çocuk yaşta evliliklerin görmezden gelinmesi gibi konuların endişe verici olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
Nafaka ve Ekonomi: Mesele sadece nafaka değil, kadının ekonomik güvenceden yoksun bırakılarak şiddet döngüsüne mahkum edilmesidir.
Aile Arabuluculuğu: Şiddet failiyle mağdurun aynı masaya oturtulması, güç eşitsizliğini meşrulaştırmaktır.
Soyadı Hakkı: Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır.
Medeni Kanun’un toplumsal bir anayasa olduğu ve torba yasalarla budanamayacağı vurgulanan haberde, “Medeni Kanun’a dokunmak, laik hukuk düzenine ve çocukların geleceğine dokunmaktır. Eşitlik yoksa adalet de yoktur” denilerek mücadele çağrısı yapıldı.

