Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Beyin felci geçiren iki hasta “trombektomi” yöntemiyle sağlığına kavuştu

RİZE (AA) – Rize'de,

RİZE (AA) – Rize'de, 77 yaşındaki Fatma Birol beynin solunu besleyen en büyük atardamar tıkanıklığı, 68 yaşında Emine Kütükbaş ise beynin sağını besleyen en büyük atardamar tıkanıklığı nedeniyle başvurdukları Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başarılı operasyonla sağlıklarına kavuştu.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Tüfekçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, 77 yaşındaki Fatma Birol'un ani olarak bilinç bulanıklığı, sağ kol ve bacakta güçsüzlük, yüzde kayma ve konuşma bozukluğu gelişmesi üzerine yakınları tarafından şikayetlerinin başlangıcından 1,5 saat sonra hastanelerine getirildiğini söyledi.

Yaptıkları tetkiklerde beynin solunu besleyen en büyük atardamarın kökten tamamen tıkanmış olduğu saptadıklarını anlatan Tüfekçi, "Hastaya acil olarak toplardamardan serum içinde pıhtı eritici ilaç tedavisi uygulandı. Ardından zaman kaybetmeden girişimsel radyoloji ekiplerince anjiyo işlemi yapıldı. Anjiyoda beyni besleyen sol ana atar damarının tamamen tıkalı olduğu görüldü. Tıkanıklık anjiyo eşliğinde kasıktan girerek pıhtı çıkarma işlemi yapıldı ve tıkalı olan damar tamamen açıldı." dedi.

Tüfekçi, bu işlemin tamamlanmasından yaklaşık iki saat sonra 68 yaşında Emine Kütükbaş adlı hastanın acil servise başvurduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu hastada ise beynin sağını besleyen en büyük atardamarın kökten tamamen tıkanmış olduğu düşünüldü. Hastaya ilk olarak toplardamardan serum içinde pıhtı eritici ilaç tedavisi uygulandı. Derhal anjiyo yapılarak beynin sağ tarafını besleyen ana atar damarın tıkalı olduğu görüldü. Tıkanıklık trombektomi işlemi yapılarak tamamen açıldı. İşlem sonrası bir gün yoğun bakımda takip edilen hastalar ertesi gün nöroloji servisine alındı. Her iki hastanın da şikayetleri tama yakın düzeldi ve hastaların birkaç gün içinde taburcu edilmesi planlanmaktadır."

Radyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Beyazal ise ölümcül derece beyin felci şikayetiyle başvuran hastalara damar içi pıhtı eritici ilaç verildikten sonra hala tıkalı olan damarları anjiyo eşliğinde trombektomi yöntemiyle başarılı şekilde açtıklarını söyledi.

Beyin atar damar tıkanıklığı toplumda yaygın görülen ve erişkinlerde sakatlığa, hatta ölüme yol açan en önemli hastalık olduğuna dikkati çeken Beyazal, şöyle konuştu:

"Ana atar damarların tıkanması halinde kısa sürede ölüme de yol açabilmektedir. Hastaneye ulaşmasında fazladan geçen her dakika, hatta saniye beyinde milyonlarca hücrenin ölümüne sebep olmaktadır. Damar açıcı tedavi uygulanmamış olsa yatalak kalacak ve hatta ölümle sonuçlanabilecek bu iki hastamızda, hasta yakınlarının hastalığı hemen fark etmesi, 112 ekiplerinin hastaları hızla hastanemize ulaştırması ve ekip olarak zaman kaybetmeden yapmış olduğumuz etkin tedavi ile yüz güldürücü sonuçlar almış bulunmaktayız."

Hastalardan Fatma Birol kendisini çok iyi hissettiğini belirterek, "Hocalarıma çok teşekkür ediyorum. İnşallah daha da iyi olacağım." ifadesini kullandı.

Emine Kütükbaş'ın eşi Durmuş Kütükbaş da doktorlara teşekkür etti.