Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üretici gübre atamaz hale geldi

Giresun Ziraat Odası Başkanı

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, bu yıl fındıkta yaşanan dökülmenin gübre yetersizliğinden kaynakladığını kaydetti.

Karan yaptığı açıklamada, fındık üreticisinin fahiş fiyatlar karşısında bahçesine gübre atamaz hale geldiğini ifade etti.

Birkaç sene öncesine kadar, gübre fiyatları fahiş rakamlara ulaşmadan önce Giresun’da yıllık fındık bahçelerine 30 bin ton civarında gübre atıldığını belirten Karan, bu rakamın 7 bin tona kadar düştüğünü, düşmeye de devam ettiğini söyledi.

Gübre fiyatlarının şu anda 350-400 lira bandında seyrettiğini, dolar kurundaki yükseliş ve akaryakıta yapılan son zamlar sonrası ne olacağının belli olmadığına dikkat çeken Karan, “Giresun’da yıllık 30 bin ton civarında olan gübre tüketimi fahiş fiyatlarla birlikte 7 bin tona kadar düşmüş durumda. Buda fındıkta verim düşüklüğü anlamına gelmekte. Bu sezon bunu net bir şekilde görmekteyiz. 2023 yılı mahsulünde ciddi anlamda dökülme söz konusu. Bahçelere gübre atılamadığı için ürün yeterince kendini besleyemedi. Fındıkta kışlık ve yazlık olarak atılan gübre, ürün için en önemli besin maddesidir. Bir an önce gübre fiyatlarına bir düzenleme getirilmeli yada gübre desteği makul bir rakama çıkartılmalıdır. Bu şartlar altında hiçbir üreticinin bahçesine, bağına gübre atma şansı yok” dedi.