Şebinkarahisar, Cumhuriyet’in ilan edildiği 1923 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dört milletvekiliyle temsil ediliyordu. Bu isimlerden biri, bugün milli şair olarak anılan Mehmet Emin Yurdakul’dur. O dönem Karahisar-ı Şarki Milletvekili olan Yurdakul, 29 Ekim 1923’te Meclis kürsüsünden üç kez “Yaşasın Cumhuriyet” diye haykırdı ve bu nidası coşkulu bir karşılama ile karşılandı.
Atatürk’ün Ziyareti ve İsim Değişikliği
Atatürk, Cumhuriyet’in ilanından bir yıl sonra, 11 Ekim 1924’te Karahisar-ı Şarki’yi ziyaret etti. Şehri gezen Atatürk, Türk Ocağı’nda yaptığı konuşmada şehri çok sevdiğini belirterek adının değiştirilmesini teklif etti. İki yıl sonra şehrin adı “Şebinkarahisar” olarak değiştirildi.
İl Statüsünün Kaybı
20 Mayıs 1933’te bazı illerin ilçeye dönüştürülmesiyle Şebinkarahisar, il statüsünü kaybederek Giresun’a bağlandı. Yazar Yavuz Donat, 1923’te Meclis’e gönderilen milletvekili sayısının dört olduğu ve bugün Giresun’un milletvekili sayısının da dört olduğunu vurgulayarak, bu benzerliği “kavimler göçü” ile açıkladı.
Rahşan Ecevit’in Köken Bağı
Yazıda, Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit’in Şebinkarahisar kökenli olduğu da yer aldı. 1920’deki nüfus mübadelesi kapsamında Selanikli bir aile, Namık Zeki Bey ve eşi Zahide Hanım, Karahisar-ı Şarki’ye yerleşti. Rahşan Ecevit’in nüfusa kayıtlı olduğu yer ise Bursa.

