Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mavi Yaka Ne Demek?

Mavi yaka yüksek meslek

Mavi yaka yüksek meslek eğitime sahip olmayan çalışanlara verilen isimdir. İş alanlarında beyaz ve mavi olmak üzere toplamda 2 farklı yakalı çalışanlar yer almaktadır. Bunlardan mavi yaka ne demek en çok dikkat çeken ayrıntılardır. Mavi yaka 81 ilden işletmeler tarafından tercih edilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu kapsamda firmalar mavi yaka alanında yer alan işçilere bu statü üzerinden minimum asgari oranda maaş bağlaması söz konusudur.

Mavi yaka daha çok ilköğretim ve vasıfsız elemanlara verilen bir tür isimdir. Bu sebeple mavi yakalılar pek çok farklı iş kollarında mesai yapmaktadır. Bu terim özet olarak çeşitli iş kataloglarından işçi sınıfını temsil etmektedir. Mavi yaka özellikle fiziksel olarak çalışan ve üretimlerde yer alan işçilere verilen bir terimdir. Mavi yakalılar daha çok inşaat, sanayi, endüstriyel, fabrikalarda yer almaktadır. Mavi yaka işçileri ayrıca beyaz yakalılarda olduğu gibi yaş ve cinsiyet kataloguna göre ağır ve hafif işleerde mesai yapmaktadır.

Mavi Yakanın Farkı Nedir?

Mavi yakanın iş mesaisi bakımından beyaz yaka ile herhangi farklılıkları yoktur. Fakat çalışanların önlük renkleri bakımında farklılık göstermektedir. Bu nedenle beyaz yakalılar ile mavi yakalıların çalıştığı sektörler farklılık göstermektedir. Mavi yaka daha çok dünya genelinde yapılan sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkarılmıştır. Bu terim beyaz yaka ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri üzerinden de söz konusu olmuştur. 1990 yılından sonrasında ise Türkiye genelinden de kullanılmaya başlanmıştır.

Mavi Yaka Çalışma Koşulları

Mavi yaka daha çok ayakta çalışan işçilerdir. Bu alan fiziksel çalışma gerektirdiğinden işçi sınıflarını temsil etmektedir. Mavi yaka fabrikaların olmazları arasında yer almaktadır. Beyaz yakaya oranla çalışma şartları biraz daha zor olabilmektedir. Mavi yaka mesai saatleri ise çalıştığı firmalar arasıda farklılık göstermektedir. https://haymanagazetesi.org/haber/16710302/mavi-yakalilar-kimdir-beyaz-yakalilar-kimdir-beyaz-yakali-ve-mavi-yakali-ne-demek-beyaz-yaka-ve-mavi-yaka-personel-nedir