Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Lavanta bahçelerinde hasat heyecanı

​​​​​​​Giresun İl Tarım ve

​​​​​​​Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen projeler kapsamında; Şebinkarahisar İlçesinde 2018 yılında tesis edilen lavanta bahçelerinde hasatlar başladı.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “İlimiz çiftçilerinin gelir kaynaklarının çeşitlendirilmek, çiftçilerimizde farkındalık oluşturmak ve bölge ekonomisine katma değer kazandırmak amacıyla Şebinkarahisar İlçesi Bayramköy Köyü’nde 2018 yılında lavanta bahçesi tesis edilmiştir. Tesis edilen lavanta bahçesinde proje teknik elemanları tarafından yapılan bakım, gübreleme, yabancı ot mücadelesi ile lavantalar yılı itibarıyla istenilen düzeye gelmiş ve hasat edilmeye başlanılmıştır.

Tekniğine uygun olarak hasat edilen lavantalar yağları çıkartılmak üzere Gümüşhane’nin Şiran İlçesinde bulunan ve yine DOKAP tarafından desteklenen tesise götürülmüştür. Tesiste bulunan lavanta yağı çıkarma distilasyon ünitesi ile ilk lavanta yağı ve suyu elde edilmiştir. Bir dönümden 8-10 litre arası yağ elde edilen ve dünyanın en değerli 15 uçucu yağından birisi olan lavanta yağı kozmetik sanayisinde, sabun ve ilaç sanayisinde kullanılan çok değerli bir tıbbi aromatik bitkidir.

Sahada yapılan yoğun eğitim-yayım çalışmalarının meyvesini vermesi ile birlikte bölge çiftçilerimizden lavanta yetiştiriciliğine olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Lavanta; tıp ve kozmetik sektörünün yanı sıra yağ üretim sektöründe de yaygın olarak kullanılmakta, nektarı ve kokulu çiçekleriyle de arıcılığa katkısı bulunmaktadır. Bu sayede hem lavanta yağı ve lavanta balı üretiminin geliştirilmesi hem de görsel amaçlı olarak kırsal turizme katkı sağlanması hedeflenmiştir. Ayrıca bitkinin mor renkli çiçekleri fotoğrafçılık açısından da çok güzel kareler sunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

İl Müdürü Dr. Muhammet Angın yapılan çalışmalar hakkında şu değerlendirmelerde bulundu; “Lavanta bahçelerinin gelişimlerinin ve yağ verimlerinin memnuniyet verici olduğunu, atıl durumdaki arazilerin tarıma kazandırılması amacıyla başlatılan lavanta ekim alanlarının önümüzdeki günlerde arttırılacağını” ayrıca “katma değeri yüksek, tıbbi ve aromatik bir bitki olan lavantanın; kuraklığa dayanıklı, kıraç ve verimsiz arazilere uygun olduğunu, bu anlamda yürütülen projelerle çiftçilerin gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi, alternatif ve faydalı bir ürün sunmayı hedefliyoruz.”