Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kesk, “İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz”

Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıları ve enflasyonu protesto etmek amacıyla bir araya gelen işçi sendikaları, ortak bir açıklama yaparak insanca yaşamaya yetecek ücret talep ettiler.

Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıları

Giresun KESK Şubeler Platformundan yapılan açıklamada, “Zamlar nedeniyle reel ücretler hızla eridi ve maaşlar buharlaştı. Yıllardır maaş artışları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyona göre belirleniyor ancak TÜİK verilerinin gerçek hayattaki enflasyonun yarısını yansıtıyor” ifadelerine yer verildi.

Son üç yılda yaşanan enflasyon artışlarının detaylarını paylaşan TÜM BEL SEN Şube Başkanı Hakan Sarıyıldız, “2021 yılı enflasyonu bağımsız iktisatçılara göre yüzde 83, TÜİK verilerine göre ise yüzde 36 oldu, 2022’de ise TÜİK verilerinin yüzde 64, ENAG verilerine göre ise yüzde 137 oldu. Mevcut ekonomik koşullarda altı aylık enflasyon farkı (yüzde 29,78) ve toplu sözleşme artışı (yüzde 15) ile maaşların toplamda yüzde 49,25 artacağı belirtilse de, bu artışın yetersiz ve gerçek hayattaki pahalılığı karşılamaktan uzak” dedi.

Giresun KESK Şubeler Platformu taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Tüm kamu emekçilerine brüt 12 bin 147 TL olarak verilen ilave seyyanen ödeneğin taban aylık katsayısına dâhil edilmesi.

En düşük kamu emekçisi maaşının eş, çocuk, kira ve ulaşım gibi yardım kalemleri ile yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması.

Bu rakamın her üç ayda bir yoksulluk sınırındaki artışa göre güncellenmesi, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamlarının refah payı olarak eklenmesi.

En düşük emekli aylığının asgari ücretin yüzde 110’una çıkarılarak net 18 bin 700 TL’ye çıkarılması.

Gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülmesi, yoksulluk sınırına kadar olan ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesi.

Tüm kamu emekçilerine ücretsiz öğlen yemeği ve işyerinde yemek çıkmayan kamu emekçilerine aylık 4 bin TL yemek yardımı.”