Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

KAYIT DIŞI FINDIK ALANLARI

Konuyu CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu gündeme getirdi. Türkiye’de 19 ilde ruhsatsız fındık üretimi yapılıyor.
Bakanlar Kurulu kararıyla fındık üretimine izin verilen 14 ilin dışında 19 ilde kayıt dışı fındık yetiştiriliyor. Aslında tam da kayıt dışı denilemez; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bilgisi var.
Bilgisi var ama herhangi bir önlem de almıyor.
CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu konuyla ilgili bir soru önergesi verdi. Her şey bu soru önergesiyle resmiyet kazandı. Türkiye’de ruhsatsız fındık üretimi almış başını gidiyor.
Biz her fırsatta fındığın anavatanı Giresun diyelim, fındığın asıl coğrafyası Giresun, Ordu ve Trabzon diyelim; neredeyse Türkiye’nin yarısı fındıklık olmuş da haberimiz yok.
Karaahmetoğlu’nun soru önergesini cevaplayan Gıda Tarım ve Havyacılık Bakanı Mehdi Eker; Bakanlar Kurulu kararıyla fındık üretimine izin verilen 14 ilin dışında 19 ilde ruhsatsız fındık üretildiğini açıklamış.

Bakanlığın görevi herhalde bu olmamalı!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ülkede yetiştirilen tarımsal ürünlerin yetiştiriciler ve tüketiciler için en ekonomik sonucu ortaya koyacak üretim planlamaları yapmak zorunda. Bu amaca yönelik politikalar geliştirmek durumunda.
Bu politikaların gerçekleşmesi için çalışmalar ortaya koymak Bakanlığın görevi.
Türkiye’nin yıllardır fındıkla ilgili milli bir politikası olmadı. Demek ki bu gün de yok. Biraz argo olacak ama deyim yerindeyse herkes kafasına göre takılıyor.
Gerçek fındık coğrafyasında zor şartlarda üretim yapan bu bölgenin üreticileri yıllardır fındık dikim alanlarının sınırlandırılmasını istediler. İhtiyaç fazlası üretimin önüne geçilmesini dile getirdiler. Fazla üretimin fiyatları düşürdüğünü, bundan da üreticilerin zarar gördüğünü dile getirdiler.
Üretimle ilgili bir planlama yapılması gerektiğini, bunun için de dikim alanlarının sınırlandırılmasını talep ettiler. Hatta konuyla ilgili yasal bir düzenlemenin gerçekleşmesini de sağladılar. Ancak bu uygulamaya konulamadı.
Hatta dikim alanları artmaya devam etti. İşte sonuç ortada, 19 ilde izinsiz üretim yapıldığını Bakan Mehdi Eker söyleyiverdi.
Ülkemizde; Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Sakarya ve Kocaeli olmak üzere 14 ilde fındık üretimine izin verilmiş.
Aslında bu illerin çoğunda farklı tarımsal ürünlerin yetiştirilmesi ülke açısından daha ekonomik olsa da Tarım Bakanlığı bu anlamda bir faaliyette bulunmuyor. Eğimi yüzde 6 nın altında olan arazilerde fındık üretimine izin verilmeyeceği yönünde bir kararname olsa da uyan yok.
Bu tür arazilerde fındığı sökerek farklı üretimlere yönelecek üreticilere vaat edilen teşvikler de cazip gelmedi. Üretime devam ediyorlar. Bu da yetmezmiş gibi şimdi başka iller de çıkıyor karşımıza.
Sayın Eker’in açıklamasına göre; Afyon, Amasya, Antalya, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Hatay, Isparta, İstanbul, Kahramanmaraş, Kırklareli, Kütahya, Sivas, Tokat ve Yalova illerimizde Fındık Kayıt Sistemine kayıtlı olmaksızın fındık üretimi yapılıyor.
Olayın boyutunun daha net olarak ortaya konulması için Sayın Bakan’ın verdiği rakamlarla yazımızı tamamlamak istiyorum.
Türkiye’de toplamda 702 bin hektar alanda fındık üretimi yapılıyor.
Bunun 493 bin hektarı Fındık Kayıt Sistemine kayıtlı değil.
Yani yüzde 70 i kayıt dışı; iyi mi!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678