Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Karan, “Bu ihracatçılar kim?”

Bu haberin fotoğrafı yok

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Toprak Mahsulleri Ofisi stoklarında bulunan fındığı isteyen ihracatçıların kim olduğunu sordu.
Dün yazılı ve sosyal medyada “İhracatçılar da TMO’dan fındık istiyor, Fındık depolarda çürümesin, ülkemiz kazansın” başlıklarıyla yer alan haberlerin tekelci firma kaynaklı servis edildiğini savunan Karan, 2018-2019 fındık sezonu öncesi İspanya’da düzenlenen Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi’nde Türkiye’nin 2018 fındık rekoltesini 640 bin ton olarak açıklayanların gelinen noktada TMO’nun kapısına dayandığını kaydetti.
Karan, serbest piyasada Giresun kalite yağlı fındığın kilogramının 16.5 lirayı gördüğünü ancak pazara bir kilo fındık gelmediğinin, ne üreticinin nede manavın elinde fındık kalmadığının altını çizdi.

“TMO ÜRETİCİNİN ALEYHİNE OLACAK BİR KARARA İMZA ATMAMALI”
İspanya’da 640 bin ton rekolte açıklayanların şimdi TMO elindeki fındığı bize versin ama ucuz bir fiyattan versin diye piyasada algı oluşturmaya çalışanların bir kez daha samimiyetinden kuşku duyduklarını ifade eden Karan, bunların asıl amacı gerçekten TMO stoklarındaki fındığı işleyip ülke ekonomisine katkı sağlamak mı? Yoksa yeni sezon öncesi yükselişe geçen fındık fiyatını kontrol altında tutmak diye sordu? Üreticinin korunması ve tekel karşısında ezilmemesi için TMO’nun devreye sokulmasından rahatsız olan ve “TMO piyasaya müdahale etmemeli” diyenlerin şimdi TMO’cu olduğunu söyleyen Karan, “Daha öncede ifade ettiğimiz gibi, TMO üreticinin aleyhine olacak bir karara kesinlikle ve kesinlikle imza atmamalıdır. TMO eğer fındık satacakta şuandaki fiyatların bir kuruş altında ürün satmamalıdır. Yada Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda olduğu gibi FİSKOBİRLİK üzerinden bu satışı gerçekleştirmelidir” dedi.

“KİM BU İHRACATÇILAR?”
“TMO bize de FİSKOBİRLİK’e verdiği gibi fındık versin” diyen ihracatçıların kim olduğunu da soran Karan şunları bildirdi; “Altında tek bir imza bulunan bu ihracatçılar kim? Bizim bildiğimiz Türkiye’de Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği adı altında iki kurum var. Ama ne hikmetse bu açıklamanın altında bu iki birliğinin başkanında imzası ve ismi yok.
TMO’dan fındık isteyen bu ihracatçılar uzaydan mı geldi? İhracatçılar birliği başkanlarından bu ihracatçıların ve açıklamada iddia edilen stokçuların kim olduğunun kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz. Yakında bu zihniyet ziraat odaları fındık stokçuluğu yapıyor derse şaşırmayız. Allahtan fındığın ticaret tarafında değil, üreticinin hakkını savunan taraftayız.”