Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

iklim değişikliği güvercinleri de etkiledi

Sivas’ın bacasız fabrikası olarak görülen ve birçok vatandaşın geçim kaynağı haline gelen taklacı Sivas güvercinleri, kış mevsiminin bahar havasında geçmesi nedeniyle erken çiftleşti.

Sivas’ın bacasız fabrikası olarak

Vaktinden önce yumurtadan çıkan yavruların ise uçma yeteneklerinin gelişmediği görüldü.

Sivas’ta bacasız fabrika olarak adlandırılan ve birçok vatandaşın geçim kaynağı haline gelen taklacı Sivas güvercinleri, yaşanan iklim değişikliği nedeniyle tehlike altında bulunuyor. Yaşanan hava değişimleri nedeniyle erken çiftleşen güvercinlerin yavruları çeşitli hastalıklara yakalanıyor. Gelişimini tamamlamamış olan taklacı yavrular hastalıklara karşı mücadele edemediğinden uçma yetenekleri de gelişmedi.

“Dengesiz hava şartları yavruları hasta etti”

İklim değişikliğinden dolayı taklacı güvercinlerin tehlikede olduğunu belirten Sivas Güvercinlerini Araştırma Geliştirme Koruma Derneği Başkanı Haluk Karyağdı, “Sivas güvercini bacasız bir sektör haline geldi. Arkadaşlarımızın hemen hemen hepsi evinde beslediği güvercinlerle geçimlerini sağlıyor. Sivas güvercinine ilgi çok fazla oldu. Sadece Türkiye’de değil, dünyada ilgi oldu. Hatta arkadaşlarımız güvercin bulmakta zorlanıyor. Belki birkaç yıl içerisinde güvercin turizmi bile başlayabilir. Yurt içinden ve yurt dışından gelen insanlar oluyor, organizasyonlar düzenleyenler oluyor. İklim değişikliği bizleri çok etkiledi. Güvercinlerimiz erken kızmaya başladı, yani erkenden eş almaya başladı. Bunun sonucunda da yavrular erken doğmaya başladı. Yavrular erken doğunca havanın dengesizliği, yani bir soğuk bir sıcak olması yavruları hasta yapıyor. Güvercinler hassas hayvanlardır, hafif bir üşütmede veya hasta olmasında yavrunun toparlanması çok zor oluyor. Diğer bir sıkıntı da güvercinlerin tüyü oluyor, güvercinlerin tüy çıkarma mevsimi geldiğinde biz onları uçurmayız. İklim değişikliği olduğundan dolayı güvercinler dengesiz tüye giriyor. Biz de hayvanları uçurmuyoruz, hayvanları uçuramadığımız için de performanslarını gözlemleyemiyoruz. Normalde sekizinci aya kadar bizim kuşların tüy mevsimi olurdu, biz onları uçurmazdık. Ancak şu an hayvanlar mayıs ayında tüye giriyor, bunda da hava sıcaklığının etkisi çok fazla oluyor” dedi.

“Erken çıkan yavrular nesli tehlikeye soktu”

Karyağdı, sağlıklı nesiller için sağlıklı güvercin yavrularının olması gerektiğini belirterek “Hayvanlar kendilerini doğa şartlarına göre hazırlıyor, iklim değişikliğinden dolayı sıcak havayı gören güvercinler kendilerini tüye sokuyor. Normalde 2 ya da 3 ay dinlenmesi gereken bir güvercin, yılın 8 ayı tüyde olduğu için dinlenmek zorunda kalıyor. Tüy döneminde olan güvercinin performansı düştüğü için uçuramıyoruz. Mevsimlerin ve iklimin bu kadar değişmesi bizleri oldukça fazla etkilemiş oluyor. Tüy döneminde olan güvercini biz yarı hasta olarak kabul ederiz. Yarı hasta olan hayvanın da performansı otomatik olarak düşüyor. Bundan dolayı tüy döneminde uçurmuyoruz. Erken çıkan yavrular sağlıklı olmayınca sağlıklı nesiller oluşmuyor. Güvercinin neslinin düzgün olması için sağlıklı yavrunun olması gerekiyor. Şu an sağlıklı yavru alınmadığından o güvercin büyüdüğünde onun da sağlıklı yavrusu olmuyor. Sağlık olmadan güvercinlerin performansı da yükselmiyor” şeklinde konuştu.