Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İbaş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür

Ticaret Borsası Başkanı Yaşar

Ticaret Borsası Başkanı Yaşar İbaş, TMO’nun fındık almasının doğru bir karar olduğunu açıkladı.

İbaş, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bugün Fındık Üreticileri için yapmış olduğu Giresun Kalite Fındıkların 14,50 TL./Kg. ve Levant Kalite Fındıkların da 14,00 TL./Kg. fiyatlardan TMO aracılığı ile 1 Kasım tarihinden itibaren alım yapacağı müjdeli açıklamasına Ülkemizin en önemli  ihraç ürünü olan fındık için çok değerli buluyoruz ve kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

Yapmış olduğumuz tüm değerlendirmelerin dikkate alınarak böyle bir açıklama yapmalarının Üreticimizin ve bu işe emek verenlerin yanında olduklarını göstermeleri açısından da çok önemsiyoruz. Yapılan açıklamadan hemen sonra fındık fiyatlarında meydana gelen yükselmenin de devletimizin milletinin yanında olduğunu göstergesi olarak piyasaların boş bırakılmaması gerektiğini bir kez daha teyit ettiğini de söylemek istiyoruz.

Gösterilen bu çok önemli kararlılığın fındık piyasalarına çok olumlu yansıyacağını yaşanan süreçte hep birlikte göreceğimizin altını çizmek istiyoruz.

Yalnız buradan şuna da değinmeden geçemeyeceğimizi ifade etmek istiyoruz. Bazı siyasilerin açıklamanın hemen ardından fındık üreticisinin bu fiyatlardan yararlanamayacağı ve bu fiyatların tüccarın işine yarayacağını ifade ettiklerini üzülerek görüyoruz.

Üreticimizin elinde şu anda ciddi miktarda bir fındığının bulunduğunu biliyoruz. Bunları rakamlarla ifade etmek gerekirse, 2018 Yılı Türkiye Fındık Rekoltesinin 525.000-550.000.-Ton aralığında olduğunu tahmin ediyoruz.  8. Hafta yani 21/10/2018 tarihi itibariyle gerçekleşen Türkiye Fındık İhracatı toplamda 47.958 Ton, bunun ancak 35.202 Ton’u 2018 Mahsulü yani diğer kalanı zaten 2017 Mahsulü bulunmaktadır. 2018 Mahsulü ihraç edilen 35.202 ton iç fındığın karşılığı yaklaşık 70 Bin Ton kabuklu fındık tekamül etmektedir, iç piyasada harcanan fındıkların da hesabı yapıldığında ciddi miktarda bir fındığın üreticinin elinde olduğu görülecektir. Kaldı ki bizlerin bu seneki tespiti bunu şöyle de teyit etmektedir. Üretici bu sene emanet verme ve önceden satma eğiliminde olmamış ve fındığı bizatihi kendi evinde saklamıştır. Çünkü arzın az olmasından mütevellit zaten var olanı da üreticiler kendilerinde ve fiyatların iyi olacağı zamanda satmayı planlamaktadır. Doğrusu Devletimizin fındık alımı yapması kararlılığı üreticimizin sezon başından beri beklediği bir kararlılıktır.

Dolayısıyla açıklanan bu fiyatlardan Üreticimizin yüzünün güleceğini ve Türk İnsanının var olanının da iyi fiyatlara fındık satacak olması nedeniyle bizler başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımıza, TMO Genel Müdürümüze ve bu işte emeği olan bölge milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. Giresun Ticaret Borsası camiası olarak görüş ve önerilerimize verdikleri değer için de ayrıca minnettarlığımızı sunuyoruz” dedi.