Sonunda bu da oldu, çayın da helali haramı var artık.
İçtiğiniz çayın helal mi haram mı olduğunu biliyor musunuz? Bilmiyor olabilirsiniz!
Ya da çayın helali haramı olur mu diyorsunuzdur bunları okurken.
Varmış! Biz de yeni öğrendik. Allah’tan bizim içtiğimiz çaylar helalmiş, Kurtardık yani! Haram çay içenlerin derhal tövbe etmesi gerekir herhalde!
Yazı okunsun diye böyle bir giriş yaptık, telaşlanmayın!
Ülkemizde son yıllarda her şeyi bir kavramla tanımlayarak bölüyoruz ya, bu onlardan birisi. Gıdaları ve ürünleri helal ve haram diye bölmek!
Bir grup gıda ve ürün “ Helal Gıda Sertifikası “ alarak kendisinin helal olduğunu ilan ediyor. Dolayısıyla onların dışında kalanlar da haram oluyorlar herhalde.
Bu kampanya ilk günlerde canlı hayvan ürünleriyle gündeme gelmişti. Daha açıkçası bu hayvanların kesimiyle ilgili…
Marketlerden aldığımız etler İslami kurallara göre mi kesiliyordu? Hayvan kesilmeden önce kıbleye çevriliyor muydu, besmele çekiliyor muydu? Böyle yapılıyorsa helaldi, yapılmıyorsa haramdı.
Şimdi bu helal haram ayrımı o kadar gelişti ki artık neredeyse tün ürünlerde kullanılmaya başlandı.
Ve çayda karşımıza çıktı. ÇAYKUR ürettiği kuru çaylar için helal ürün sertifikası alarak çay paketlerine helal damgası vuruyor. Buna gerek var mıydı?
ÇAYKUR’ un ürettiği çayların dışında piyasada var olan öteki çaylar haram çay mı oluyor?
Yoksa konu biz ve ötekiler mi?
Kuru çayın helal ürün olmasının ölçütleri nelerdir? Besmele ile toplanmaya başlanması mı? Üretimin her aşamasında İslami kurallara uyulması mı?
Helal ürünün tanımı şu: Üretimin her aşamasında İslami kurallara uygunluk ve içeriğinde İslam’ın haram saydığı yan ürünlerin bulunmayışı… Mesela domuz yağı gibi!
Çayın İslami kurallarla üretilmesi nasıl oluyor? Bunu sadece ÇAYKUR mu sağlıyor?
Öteki firmaların ürettiği çaylarda bu kurallara uymadığının kanıtı ne?
Bizim ürünlerimiz helal, ötekilerin ki değil? Bu ayrım piyasada rekabet koşullarını zorlayan bir yaklaşım değil midir?
Ürünlerle ilgili helal ve haram tartışmasını başlattığınızda bunun nereye varacağını kestiremezsiniz. Mesela fındıkla ilgili de helal ürün belgesi alan firmalar var. Fındığın helal mi haram mı olduğunu nasıl ayırabiliyorsunuz? Bir belge almakla kendinizi aklamış mı oluyorsunuz?
Helalin haramın belgesi mi olur! Bu inanış değil midir? İnanışı belgelerle değiştirebilir misiniz? Bir devlet kurumu olan firmanın ürünlerine elinde belgesi olduğu için helal derken böyle bir belge almaya gerek duymayan firmaların ürünlerine haram demek anlamına gelen bu uygulamayla ne yapılmak istenildiğini anlayan varsa bize de anlatsın.
Bir ülkede üretilen ürünlerle ilgili inanca bağlı bir kuşku varsa çözüm bunu haram helal şeklinde sınıflandırmak değildir. Devletin yapması gereken inanca bağlı bu kuşkuları ortadan kaldırmaktır.
Daha açık bir ifadeyle nüfusunun yüzde 99 u Müslüman kabul edilen Türkiye’de ürünlerle ilgili İslami kurallara uyulmadığı yönünde bir kuşku varsa ülke yönetimi bu kuşkuları ortadan kaldıracak önlemleri almak zorundadır.
Helal haram ayrımcılığına gitmek yerine tüm ürünlerin helal üretimle piyasaya sunulmasını sağlamaktır.
Kullanıcıların bu ayrımı çok da dikkate aldığını sanmıyorum. Onun için siz ağzınızın tadını bozmayın. Afiyetle için çayınızı.
Zaten bir çay keyfimiz kalmıştı onu da bu tür tartışmalarıyla zehir zıkkım etmeyin!
Siyah çay üretiminde aromaların kullanımı son zamanlarda yaygın bir hal almıştır. Genelde kullanılan bergamot aromasının içeriğinde etil alkol olabildiğinden bu durum fıkhen uygun olmayacaktır. Çünkü, alkol ile muamele görmüş aromayı bünyesine emen çay, alkol uçsa dahi necis kalacaktır. Bu necaset ancak su ile yıkanarak giderilebilir. Fakat bu fıkhi meseleyi herkes bilemeyeceğinden dolayı etil alkollü bir aromayı kullandırmamak en uygunu olacaktır. Kaldı ki, aromalardaki tek problem alkol olmayıp, farklı katkılarda mevcuttur. Yapay renklendiriciler ve MSG gibi..
Karadeniz bölgesinin farklı noktalarındaki çay üretimlerinden aldığımız numunelerde yaptırdığımız radyasyon kalıntı analizleri limit değerlerin çok altında çıkmıştır. Bu nedenle radyasyon tehlikesi en azından şimdilik söz konusu değildir.
Hususen büfe, kahve, çay ocakları vs. gibi çayın çok tüketildiği ve fazla miktarlarda demlendiği yerlerde, daha çok ve çabuk renk ve tat vermesi amacıyla çay ekstraktı ile muamele edilmiş çaylar kullanılabilmektedir. Bu çay ekstraktları genel olarak, ıskarta çayların demlenmesi ve suyunun uçurularak yoğun bir hale getirilmesi şeklinde üretilirken, modern teknolojinin sürprizleri bizleri endişelendirmektedir. Aklımıza takılan soru ise:içerisine aroma ve renklendirici maddeler giriyor mudur?
Sallama ve demleme şeklinde filtre kağıtları içerisine konulan siyah çaylarda ise hızlı renk ve tat vermesi amacıyla yine aroma ve renklendirici kullanımı olabilirken, ayrıca filtre kağıtlarının üretiminde kullanılan emülgatör de farklı bir problem olarak önümüze çıkmaktadır. Bu emülgatörler hayvansal mıdır? Bitkisel midir? Güvenilir bir Helal Sertifikaya sahip midir? Bu soruların cevaplanması adına helal sertifikasına ve helal tescile ihtiyacı vardır.
Bismillah selam,tabiiki de herşeyin helali haramı var ama helal sertifikası almayan her ürün haram oluyor diyen yok zaten kaldı ki helal haramlık sadece domuz ve alkolle sınırlı değil ayrıca tayyib yani temiz de olmamlılar
Aynen öyle helal sertifikası almayan haramdır demiyoruz ki. Sertifika alan hiç değilse Müslümanlarının hassasiyetini gözetmiş ve kendini bu tür kuruluşlara açmış kapalı bir şey kalmamış oluyor.
Helal sertifika alanlara helal denir, almayanlara şüpheli denir. Haram diye yaftalanmaz. Me’külatta fasığın sözüne itibar edilir. Üzerinde domuz alkol yok yazıyorsa alırsın. Fakat hakiki mi söylüyor bilemeyeceğin için şüphede kalırsın. Sertifika varsa şüphen giderilir. Bu kadar basit.