Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

GRÜ’den Bilinçli Fındık Yetiştiriciliği Eğitimi

Giresun Üniversitesi (GRÜ), fındık tarımında bilinçli ve modern yöntemleri yaygınlaştırmak amacıyla eğitim programları düzenlemeye devam ediyor.

Giresun Üniversitesi (GRÜ), fındık tarımında bilinçli ve modern yöntemleri yaygınlaştırmak

Rektör Can: “Bilinçli Fındık Yetiştiriciliği İçin Çalışmalarımız Devam Edecek”

Giresun Üniversitesi (GRÜ), fındık tarımında bilinçli ve modern yöntemleri yaygınlaştırmak amacıyla eğitim programları düzenlemeye devam ediyor. GRÜ Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ve Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği “Modern Fındık Yetiştiriciliği Sertifikalı Temel Eğitim Programı”, beş günlük eğitim süreciyle tamamlandı.

Gübreleme ve Zirai Mücadele Üzerine Eğitim

Eğitimin ilk gününde, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Korkmaz, “Fındık Gübreler ve Gübreleme Yöntemleri” üzerine bir sunum yaptı. Korkmaz, doğru gübre kullanımının önemini vurguladı ve günün ikinci oturumunda bu yöntemleri uygulamalı olarak gösterdi.

İkinci gün, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Akyazı, “Fındıkta Zirai Mücadele Yöntemleri” başlıklı sunumuyla, son dönemde fındıkta zarar veren kahverengi kokarca ve diğer hastalıklarla nasıl mücadele edileceğini anlattı.

GRÜ’den Bilinçli Fındık Yetiştiriciliği Eğitimi

Budama ve Sigorta Üzerine Uygulamalar

Eğitimin üçüncü gününde, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam, “Fındıkta Budama Teknikleri” sunumu ile fındıkta doğru budamanın verime etkisini açıkladı.

Dördüncü gün, TARSİM Giresun Bölge Müdür Yardımcısı Burhan Kılıç, “Fındıkta Sigorta Kapsamına Giren Hasarlar” sunumuyla, fındık üreticilerine devlet destekli tarım sigortalarının avantajlarını anlattı.

Hasat, Harman ve Depolama Üzerine Kapanış

Son gün ise Giresun Üniversitesi Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü Yardımcısı Doç. Dr. Ali Turan, “Fındık Hasat, Harman ve Depolama” konusunda erken hasadın zararlarını ve doğru kurutma yöntemlerini ele aldı.

Program, eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılara sertifikalarının verilmesiyle sona erdi. Sertifika töreninde konuşan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, fındık tarımının geleceği için çiftçilerin bilinçlendirilmesinin önemini vurguladı. Rektör Can, “Bu eğitimler Giresun ve diğer fındık üreticisi illerde bilinçli fındık yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için düzenleniyor. Daha detaylı ve alan bazlı eğitimlerimiz de sürecek. Çiftçilerimiz için dijital fındık uzmanı uygulaması da geliştirme aşamasında” dedi.