Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Giresun’da yetiştiricilere şap uyarısı!

Giresun’da yetiştiricilere şap uyarısı!

Giresun’da yetiştiricilere şap uyarısı!

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, büyükbaş hayvanlara yönelik ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyasının başladığı, aşı yaptırmayan yetiştiricilere idari para cezası uygulanacağını bildirdi.
Müdürlükten yapılan açıklamada, 2026 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında; Giresun il genelindeki büyükbaş hayvanlara yönelik olarak 16 Şubat – 30 Nisan 2026 tarihleri arasında yürütülecek olan ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyasının başladığı belirtildi.
Kampanya ile birlikte 2 aylık yaşın üzerindeki (aşısız annelerden doğan yavrularda ise 14 günlük yaşın üzerindeki) tüm sığır cinsi hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanacağının aktarıldığı açıklamada, belirtilen dönemde aşı yaptırmayan yetiştiricilerin cezalı duruma düşeceği kaydedildi.
Açıklamada, hastalığın detayları, aşılamanın önemi ve diğer konularda da şu bilgiler verildi:
“ŞAP HASTALIĞI ET VE SÜT VERİMİNİ DÜŞÜRÜR”“Halk arasında ‘ Dabak’ olarak bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde yüzde 30-45, süt veriminde yüzde 15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir.Sığır cinsi hayvanların iller arası nakillerinde; ‘Veteriner Sağlık Raporu’ bulundurmak mecburidir. Bu raporu alabilmek için sığır cinsi hayvanların, sevk tarihi itibariyle son 6 ay içerisinde Sat-1 serotipi içeren şap aşısı ile aşılanmış ve bu aşılama üzerinden 21 gün geçmiş olması gerekmektedir.Şap aşılama kampanyasına eş zamanlı olarak; dişi büyükbaş hayvanlar brusella hastalığına karşı kitlesel olarak konjunktival brusella aşısı ile aşılanacaktır. Ayrıca koyun-keçi türü hayvanlara brusella, veba ve çiçek aşısı ile kedi-köpeklere de kuduz aşısı uygulanacaktır.”