Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

GİRESUN’DA BİR DEVRİN TANIĞI HASAN ÖĞÜTÇÜ (1)

Giresun’da neredeyse Türkiye Cumhuriyeti’yle yaşıt bir gazete ve en az onun kadar yaşlı bir Yazı İşleri Müdürü var. Yeşilgiresun Gazetesi ve Hasan Öğütçü.
Giresun’un dününü bugüne taşıyan bir Giresun tanığı… Hatta bir devrin tanığı Hasan Öğütçü. Asıl işi ziraatçılık olmasına rağmen 1974 yılında satın aldığı gazeteyi ortaya koyduğu yeniliklerle günümüze taşıyan başarılı bir Başyazar.
Her ne kadar birbirini tamamlayan iki değer olarak karşımızda dursalar da her biri başlı başına bir yazı konusu olacak kadar önemli iki isim; Yeşilgiresun Gazetesi ve Hasan Öğütçü.
Biz bu yazımızda gerçek hayatta olduğu gibi ikisini yan yana koyarak ve birisine ötekini tamamlatarak her iki isim üzerinden geçmişten günümüze bir değerlendirme yapmak istiyoruz. Bu düşüncemiz doğrultusunda Hasan Öğütçü’yle bir söyleşi gerçekleştirdik.
Yine yazımız için 8 Haziran 2012 tarihinde Giresun Özel İdare Kültür Sitesi’nde yapılan Yeşilgiresun Gazetesine Göre Cumhuriyetin İlk Yıllarında Giresun Sempozyumu’nda sunulan bildirilerden oluşan ve 2003 yılında kitap olarak yayınlanan bilgileri de kaynak olarak değerlendirdik.
Özellikle o sempozyumda tebliğleriyle geçmişi günümüze taşıyan isimlere teşekkür etmek istiyoruz.
Fındık Araştırma Enstitüsü’nde çalıştığı yıllarda görevi gereği Türkiye’nin büyük bir bölümünü, Karadeniz Bölgesi’nin tamamını gezen Hasan Öğütçü Giresun’a her dönüşünde büyük bir üzüntü yaşıyordu.
Gezip gördüğü yerlerle Giresun’u kıyasladığında Giresun’un doğal zenginlikleriyle ülkenin en önde illeri olmasına rağmen halkı fakirlik içindeydi. Ve sürekli göç veriyordu.
Giresunlu varlık içinde yokluk yaşıyordu.
Giresun kan kaybediyordu.
Bu durumdan çok etkilenen Hasan Öğütçü Giresunluyu harekete geçirmek, sahip olduğu değerleri ortaya çıkarmak; bu değerlerin ekonomiye kazandırılmasını sağlamak, Giresun’un dinamiklerini harekete geçirmek için bir yayın organı üzerinden Giresunlulara mesaj vermeyi düşünüyordu.
1974 yılında Yeşilgiresun’u Çimşit kardeşlerden satın alırken gerçek amacı buydu.
Peki, düşlerini gerçekleştirebildi mi? Giresunluyu sahip olduğu zenginliklerden haberdar edebildi mi? Göçü durdurabildi mi? Giresunluyu Giresun’a geri döndürebildi mi?
Gerçekten Giresunluya vermek istediği mesajlar karşılık bulabildi mi?
Giresunlu gazete okudu mu? Giresunlu yerel basına gerekli önemi verdi mi? Yaşatabildi mi?
Yaklaşık 40 yıldır Yeşilgiresun Gazetesi’ni günlük olarak çıkartan Hasan Öğütçü o günlerle ilgili şu tespitlerin altını çizerek sorularımız cevap vermeye başlıyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678