2025 yılında bu zararlı böcek popülasyonunu en düşük seviyeye indirmek ve ürün kayıplarını önlemek amacıyla “Cezbet-Öldür” yöntemi devreye alındı.
Yöntem ve Uygulama
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Kahverengi Kokarca Acil Eylem Planı” çerçevesinde, kokarcaların kışlaklara çekilme döneminde cezbetilerek yok edilmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne 850 adet Halyomorpha halys toplanma feromonu (VİT HALYS) gönderildi.
Feromon Tuzakları ile Etkin Mücadele
İl ve ilçe tarım müdürlüklerinin teknik ekipleri, stratejik noktalara feromonları yerleştirerek kahverengi kokarcaları cezbetmeyi amaçlıyor. Feromon tuzakları düzenli olarak kontrol edilip, mücadele etkinliği yakından izlenecek.
Hedef: Ürün Kayıplarını Önlemek
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu yenilikçi yöntemle kahverengi kokarca popülasyonunu kontrol altında tutmayı ve çiftçilerin ürün kayıplarını önlemeyi amaçlıyor. 2025 yılı boyunca sürecek bu mücadele çalışmaları, bölgedeki tarım ürünlerinin korunmasına önemli katkı sağlayacak.