Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

GİRESUN BÜYÜK ŞEHİR OLUR MU?

Giresun gelecek beş yıl içinde büyük şehir olur.
Önce bir konuya açıklık getirmek gerek. Son düzenlemelerle oluşturulan ve genelde büyük şehir denilen yapılanma gerçekte bütün şehir olarak tanımlanıyor. Eski büyük şehirler o ilin şehir bölgesini ifade ederken bütün şehirler o illerin coğrafi sınırlarını kapsıyor.
Mesela Samsun’da büyük şehir denildiğinde il merkezi akla gelirken bütün şehir olduğunda Samsun ilinin tüm ilçeleri ve köyleri de kapsama alanına giriyor.
Bu açıklamaya neden gerek duyuldu?
Giresun’un büyük şehir olmasının sırrı bu ayrıntıda gizli!
Şimdi etrafımıza bir bakalım. Doğumuzda Trabzon batımızda Ordu son düzenlemeyle büyük şehir oldular ve seçimlere bütün şehir olarak girdiler.
Yani büyük şehir belediye başkanının seçilmesi için ilçeler ve köyler de oy kullandılar.
Giresun iki büyük şehrin arasına sıkışıp kaldı. Bir ara Ordu’yla birleşerek büyük şehir olmaları bile gündeme gelmişti.
Büyük şehir olmak için 750 bin nüfus gerekiyor. Eskiden bu nüfus sadece il merkezlerinde aranırken son düzenlemeyle bu nüfusun ilçeler ve köylerle sağlanması yeterli görüldü. Trabzon ve Ordu böyle büyük şehir oldular.
Hatta Ordu’nun nüfusu 730 binden bir anda 770 bine çıktı ve büyük şehir olma hakkı elde etti.
Bütün şehrin o illere ne kazandıracağını zaman gösterecek ancak büyük şehirlerin hükümeti oluşturan Adalet ve Kalkınma Partisi’ne seçim kazandırdığını görmüş bulunuyoruz.
Doğu komşumuz Trabzon’da ve batı komşumuz Ordu’da Adalet ve Kalkınma Partisi geçtiğimiz yerel seçimi büyük bir farkla kazandı. Oysa bu iki il merkezinde de CHP etkiliydi. İl belediye başkanlığını CHP alıyordu.
Bütün şehir olduktan sonraki seçim sonuçlarına bakar mısınız?
Trabzon’da Adalet ve Kalkınma Partisi büyük şehirde oyların yüzde 59.9 unu, Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 24.9 unu aldı.
Ordu’da ise yüzde 54.5 e karşılık yüzde 34.2 … Bu, büyük şehrin kazanımı olarak hükümetin artı hanesine yazıldı.
Adalet ve Kalkınma Partisi Giresun’u alamayışın ezikliğini yaşıyor olmalı. İlçeler tamam ama Giresun merkezde hâlâ muhalefet etkili.
Bunu kırmak gerek! Adalet ve Kalkınma Partisi bunun hesabını yapıyor olmalı.
Görünen o ki Giresun’u büyük şehir yapmadan bu iş olmayacak. O zaman Giresun’u büyük şehir, bütün şehir yapmak zorundalar.
Göç veren Giresun’da nüfusu 750 bine çıkarmak zor. Giresun’u büyük şehir yapmadan Giresun’u almak da zor… Türkiye haritasına bakıyorsunuz, Giresun’u muhalefet almış! Bütünlük bozuluyor.
Giresun büyük şehir olsaydı ilçeler ve köylerde kazanan hükümet oyları büyük şehir belediye başkanına yazılacaktı ve Giresun’u da Adalet ve Kalkınma Partisi kazanmış olacaktı.
Hükümetin bunu görmemezlikten geleceğini sanmıyorum. Sırf Giresun’u almak için hükümetin Giresun’u büyük şehir yapacağı günü bekliyorum. Başka bir yolu yok.
Ya nüfusu aşağıya çekecekler ya da başka bir yol bulacaklar. Bu seçim sonuçları böyle bir gelişmenin olacağı izlenimi veriyor. Komşuların seçim sonuçları ortada… Giresun neden olmasın!
Bu seçimlerin çoğu şeyi değiştireceği söylendiğinde inanmamıştık. En azından Giresun’u büyük şehir yapacaktır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678