Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gezmiş, “Fındık fiyatı en az 4 dolar olmalı”

CHP Giresun Milletvekili Elvan

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında; fındık fiyatının en geç 20 Temmuz’da 4 dolar olarak açıklanmasını, Giresun kalite fındığa da 5 lira fazla verilmesini istedi.

Gezmiş, yaptığı açıklamada; “Dünya fındığının başkenti Giresun’dan hepinize selam getirdim.

Fındık Giresun başta olmak üzere güzel Karadeniz’imizin geçim kaynaklarının başında gelen, baştacı bir ürünümüzdür.

Bu sebeple fındık, bizlerin yaşam biçimimizi oluşturuyor.

Kızlarımızın çeyiz parası, oğullarımızın asker harçlığı, eylül ayında çocuklarımızın okul alışverişi onunla yapılıyor. Düğünlerimizi, özel günlerimizi fındık sonrası yapıyoruz. Yöre insanı olarak fındıkla yaşıyor, yaşamsal kararlarımızı fındığa göre alıyoruz. Bizim fındıkla köklü, kopmaz bir bağımız var.

Dolayısıyla bizler temel ihtiyaçlarımızda “fındık veresiye” alıyor, hasat sonrasına borçlanıyoruz.

Biliyorsunuz ki sayısız derde deva, üzerine türküler bestelenen fındığımız dünyada söz sahibi olduğumuz, ülkemize hatırı sayılır döviz kazandıran, yerli ve milli, nadir bir tarım ürünüdür.

ÜRETİCİ GİRDİ MALİYETLERİNİ KARŞILAYAMIYOR

CHP Giresun Milletvekili Gezmiş, basın toplantısında yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Fakat maalesef ülkemizde diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi fındık tarımında da var olan sosyo-ekonomik sorunlar acilen çözüm bekliyor.

Bu sorunların başında tarım girdi maliyetleri geliyor. Artan girdi maliyetleri nedeniyle üretici bahçesine gübre ve ilaç atamaz hale geldi. Bu durum üretimi son derece olumsuz etkiliyor.

BAHÇELER ACİLEN YENİLENMELİ

Biz dünyanın en kaliteli fındığını ürettiğimiz halde, maliyetleri kurtaramadığı için neredeyse fındığımız dalda kalacak. Ayrıca yine önemli bir sorunumuz,

Giresun’da ve bölgemizde dikim alanlarının yaklaşık “100 yıllık ekonomik ömrünü” doldurmak üzere olması sebebiyle fındık bahçelerimizin acilen yenilenmesi gerekliliği. Taktir edersiniz ki konu fındığın sadece bölgesel değil, aynı zamanda milli değerimizden biri olması sebebiyle beklenen iyileştirme ve destekler aciliyet taşıyor.

ÜRETİCİ BAĞ-KUR’UNU ÖDEYEMİYOR

Bu arada dünyada ki toplam fındık üretiminin yaklaşık olarak yüzde 60’ının Türkiye’de gerçekleştirildiği gerçeğinden yola çıkarsak fındığın ne kadar stratejik bir ihracat ürünü olduğunu rahatlıkla anlayabiliriz.

İnanın fındık üreticilerimiz tarım BAĞ-KUR’unu ödeyemez hale geldi.

Bir çiftçinin tarım BAĞ-KUR primi aylık 4 bin lira, bu da yıllık 48 bin lira yapıyor. Ortalama 1- 1.5 ton fındık üretimi yapan bir üretici bu primi nasıl ödesin? Acilen tarım BAĞ-KUR’u primlerinin düşürülmesi gerekiyor.

Sadece ekonomik değil, fındıkta sosyolojik sorunlarda üretimi olumsuz yönde etkiliyor.

Farkında olduğunuzu düşünüyorum, gençler Bağ-Kur primlerini ödeyemedikleri için bahçelerinden uzaklaştı, cennet gibi memleketlerini bırakıp büyük şehirlerde iş arayışına girdi, fındık üretimi artık genç neslin geçimini sağlayamıyor ne yazık ki, başta Giresun olmak üzere doğu Karadeniz’ deki fındık bölgesi en çok göç veren bölge durumunda. Sonuç; Giresun nüfusunun yaklaşık yüzde 70’i göç etti.

TEKELCİ ZİHNİYET ZARAR VERİYOR

Bununla da bitmiyor, Fındıkta diğer önemli sorun da tekel. Maalesef fındıkta oluşan Avrupa menşeli bir şirket tekelci zihniyet oluşturmuş, Türk fındığını baskı altında tutuyor. Tekelci zihniyete karşı söylemden öte ciddi bir yaptırım uygulanmıyor.

Yeni dönemde bu konunun üzerinde de hassasiyetle durulması gerekiyor. Fındık üreticisinin kooperatifi olan ve merkezi Giresun’da bulunan Fiskobirliğimizin güçlendirilmesi ve yeniden eski günlerine dönmesi aciliyet taşıyor.

Yaşamımızda bu denli önemi olan fındığımızı daldan toplamaya kısa bir zaman kaldı. Fındık işi zordur, büyük emek ister. Bölgede fındık bahçelerinin çoğu engebeli ve diktir. Kurutulması oldukça zordur, durmadan, yağışlı coğrafya da güneşli gün arar dururuz.

FİYAT 20 TEMMUZ’DA AÇIKLANMALI

Hal böyle olunca fındık fiyatının maliyetini karşılaması, üreticinin de emeğinin bu maliyetin üzerine eklenmesi gerekmektedir. Fındık fiyatı geciktirilmeden, en geç 20 Temmuz’da açıklanmalıdır. Ve buna bağlı olarak fındık işçisinin yevmiyesi ayarlanmalıdır.

TMO’nun fındık alımlarında yarattığı sorunlar artık bir son bulmalı, üretici günlerce fındığını satmak için TMO kuyruklarında beklememeli çile çekmemelidir.

FINDIK POLİTİKASI YENİDEN OLUŞTURULMALI

Ayrıca fiyat, Fındık- Sen, Ziraat Odası, çiftçi dernekleri gibi üretici örgütlerinin yöneticileriyle görüşülerek, ortak alınmalıdır. Fındık politikalarının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Ulusal bir Fındık Şurası’nın fındığın anavatanı Giresun’da toplanarak yeni bir strateji ve istikrarlı bir fındık politikası oluşturmayı öneriyorum.

Fındığın maliyetini dikkate almadan açıklanacak bir fiyat yöremiz insanının emeğini hiçe saymak olur. Ve zaten darda olan ekonomimizi de yerle bir eder.

Ağustos ayında tüm ülke tatil sezonuna girecek.

Ama biz Giresunlular, fındık üreticileri, Dünyanın en kaliteli fındığını ve ülkemizin milli ürünü fındığı toplamak için bahçelerimize gireceğiz.

Ağustos böceklerine inat harıl harıl çalışacağız.

Eylül ayında, tüm dünya yeni mahsul Giresun fındığını yemeye başlayacak.

FINDIK 4 DOLAR OLMALI

Tüm masrafları dolar ile yapıp fındığını TL ile satan çiftçimiz fiyat belirsizliği nedeniyle zarar edecek.

Biz fındık hakkını alacak dedik 4 dolar dedik, maliyetler ancak böyle karşılanır, üretici biraz olsun nefes alır dedik. Mevcut iktidar biz zaten hakkını veriyoruz dedi, haydi verin şimdi hakkımızı, elinizi tutan yok, fındık üreticisi hakkını alsın.

Fındık 4 dolar olsun. 4 doların karşılığı bugün itibariyle 105 TL’dir. Evet fındık fiyatının en geç 20 Temmuz’da ve 105 TL olarak açıklanmasını tüm fındık bölgesi adına talep ediyorum. Giresun kalite fındığında diğer fındık türlerine göre en az 5 TL fiyat farkı olmalı diyorum.

Emek en yüce değerdir. Üreticinin emeği asla göz ardı edilmemelidir.”